Bekijk het origineel

Nieuw geweld bedreigt bestand in M-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuw geweld bedreigt bestand in M-Oosten

Palestijnen schieten vrouw dood

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Palestijnen hebben in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever een Israëlische vrouw doodgeschoten. Dat heeft de Israëlische legerradio vandaag gemeld. Dat gebeurde ondanks het staakt-het-vuren dat de Palestijnse president Yasser Arafat deze week heeft afgekondigd.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft Arafat "de afgelopen uren" een aantal aanslagen tegen Israëlische doelen voorkomen. De Israëliërs hebben Arafat daarvoor hun erkentelijkheid betoond.

Na het besluit van Arafat trokken de Israëliërs hun militairen terug uit gebieden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever die door de Palestijnse Autoriteit worden bestuurd. De radicale Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad erkennen het bestand niet. "De Palestijnen doen serieus hun best, maar Yasser Arafat heeft ook zijn problemen met Hamas, de Islamitische Jihad en Hezbollah, dat alles kan niet met een druk op een knop worden geregeld", aldus de Israëlische minister.

Een Israëlische regeringswoordvoerder zei echter gisteren dat de wapens niet volledig zwijgen en dat dus nog niet aan de voorwaarde wordt voldaan voor een ontmoeting tussen Peres en Arafat.

Reactie Bush

Er waren gisteren enkele meldingen van schietpartijen in de Palestijnse gebieden, maar tegen de avond hadden er meer conflicten plaats. Hierbij werd een Palestijn gedood. Enkele andere Palestijnen raakten gewond. Bij een bomexplosie in de buurt van de nederzetting Oranit raakten twee Israëliërs gewond. De aanslag werd opgeëist door een gewapende Palestijnse groepering.

Israël en de Palestijnen staan onder Amerikaanse druk om een bestand te bereiken. Washington probeert na de terreuraanslagen van vorige week een wereldwijde antiterreurcoalitie samen te stellen en aanhoudend geweld in het Midden-Oosten zou het vormen van zo'n coalitie een stuk moeilijker maken.

De Amerikaanse president Bush zei bemoedigd te zijn door de inspanningen voor een staakt-het-vuren. Hij sloot een indirect positief effect van de aanslagen in de VS niet uit. "Ik had het gevoel dat dit gebeuren de houdingen in het Midden-Oosten kan beïnvloeden." Bush noemde het optreden van Arafat zeer positief en zei te hopen dat de Palestijnse leider zijn krachtige verklaring van dinsdag met daden waarmaakt.

Diplomatieke bronnen in Jeruzalem zeiden dat de aanslagen mogelijk het vredesproces nieuw leven zullen inblazen. Nadat Bush in Washington aan de macht was gekomen, was de Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten op een laag pitje gezet. Nu Washington voor het welslagen van de antiterreurcoalitie afhankelijk is van de houding van de Arabische wereld, realiseert het zich tevens het belang van vooruitgang in het vredesproces.

De zegslieden wezen erop dat de Europeanen en de Russen de ruimte hebben opgevuld die door het wegvallen van de Amerikaanse bemoeienis was ontstaan. Achter de schermen wordt hard gewerkt door VN-gezant Terje Roed-Larsen, EU-gezant Miguel Moratinos, de Russische gezant Andrej Vdovin en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer. Volgens de bronnen was het Fischer die voorstelde dat Arafat zijn bestandsverklaring zou afleggen in aanwezigheid van alle 35 internationale vertegenwoordigers bij de Palestijnse Autoriteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Nieuw geweld bedreigt bestand in M-Oosten

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken