Bekijk het origineel

Duitse politie zoekt Hamburgse studenten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duitse politie zoekt Hamburgse studenten

Een van de kapers zat tijd in Madrid

2 minuten leestijd

MADRID - De Duitse federale openbare aanklager, Kay Nehm, heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd tegen twee Hamburgse studenten van Arabische afkomst, op verdenking van medeplichtigheid aan de terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

De mannen worden ervan verdacht met de drie bij de aanslagen betrokken vliegtuigkapers die in Duitsland hebben gestudeerd, de terreurdaad te hebben voorbereid. Het tweetal is de oprichting van een terreurbeweging en vijfduizendvoudige moord ten laste gelegd. De mannen zijn in augustus voor het laatst in Hamburg gezien. Men gaat ervan uit dat ze nog leven.

Het gaat om de 29-jarige Jemeniet Ramzi Mohamed Abdullah Binalshibh en de 26-jarige Duitser Said Bahaji. Hij is van Marokkaanse komaf en was al eerder aangeduid als dader. De twee mannen woonden in Hamburg samen met Mohammed Atta. Er zijn volgens Nehm nog geen bewijzen gevonden dat de mannen banden hebben met Osama bin Laden.

"De terreur krijgt in Duitsland langzaam een gezicht en vooral ook een naam", zei Nehm. Er wordt veel gespeculeerd over de deelname van Bahaji aan de terreurdaden, maar officieel is nog niets bevestigd. De man reisde op 3 september naar Pakistan om er stage te lopen. Zijn echtgenote kan hem daar echter niet bereiken en voor vertrek gaf hij een familielid een volmacht om zaken voor hem af te handelen voor het geval hem iets overkwam.

Nehm zei dat Bahaji door getuigen als extreem islamitisch en antiwesters omschreven is. De in Duitsland geboren Bahaji, die in zijn jeugd elf jaar in Marokko woonde, studeerde aan de Technische Universiteit Hamburg-Harburg elektrotechniek.

Binalshibh, die in Hamburg bedrijfseconomie studeerde, wilde volgens de politie net als de mogelijke dader Siad Jarrah -die waarschijnlijk de machine bestuurde die in Pennsylvania neerstortte- een vliegschool in Florida bezoeken. Hij deed in augustus 2000 een aanbetaling van 2200 dollar, maar kreeg geen visum.

Mohammed Atta

De Egyptenaar Mohammed Atta, die door de FBI is geïdentificeerd als de kaper die het vliegtuig bestuurde dat zich in de noordelijke toren van het World Trade Center in New York boorde, is in juli bijna twee weken in Madrid geweest. Dit heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bevestigd.

Volgens de gegevens van het ministerie is Atta op 7 juli aangekomen op de Madrileense luchthaven Barajas, vermoedelijk vanuit Miami. Hij was toen in het bezit van een geldig visum en een Egyptisch paspoort dat op zijn naam stond. Op 19 juli verliet hij het land via dezelfde luchthaven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 43 Pagina's

Duitse politie zoekt Hamburgse studenten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 2001

Reformatorisch Dagblad | 43 Pagina's

PDF Bekijken