Bekijk het origineel

Meer Amerikanen gaan weer vliegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer Amerikanen gaan weer vliegen

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - In de VS zijn de vorige week duidelijk meer mensen gaan vliegen dan een week eerder, zo blijkt uit cijfers van de Air Transport Association (ATA), de brancheorganisatie van de luchtvaartmaatschappijen. Na de aanslagen van 11 september was het aantal reizigers drastisch gedaald.

Uit voorlopige ATA-cijfers blijkt dat vorige week donderdag in de VS 665.000 mensen een binnenlandse vlucht namen, in vergelijking met 518.000 een week eerder. De vluchten hadden een bezettingsgraad van 46 procent, tegen 39 procent zeven dagen eerder. Een jaar terug werden gemiddeld een miljoen mensen per dag vervoerd en was de bezettingsgraad rond de 70 procent. Er waren geen cijfers bekend over het aantal mensen dat dit weekeinde vloog, maar op het drukste vliegveld van de VS, O'Hare in Chicago, waren de rijen voor de veiligheidscontroles duidelijk langer, aldus een woordvoerster. Ook de vliegvelden rond New York -John F. Kennedy, LaGuardia en Newark-, hadden zondag meer passagiers.

Het Britse Aviance, dat baggageafhandelaars en baliepersoneel levert aan luchthavens, heeft gisteren als gevolg van de aanslagen 700 mensen ontslagen. British Airways ontsloeg vorige week al 7000 mensen.

Ondanks verscherpte veiligheidsmaatregelen en uitgebreide berichtgeving over de manier waarop de vier ramptoestellen gekaapt zijn, pogen mensen nog steeds verboden objecten als dolken, stanleymessen, hamers en replica's van vuurwapens mee aan boord te nemen. Op het vliegveld van Los Angeles worden dagelijks 5000 voorwerpen in beslag genomen.

Binnen de Amerikaanse regering gaan stemmen op om Reagan National Airport in Washington, het enige vliegveld dat nog gesloten is vanwege de nabijheid van het Witte Huis, het Congres en ministeries, snel te heropenen.

De voormalige directeur van American Airlines, Robert Crandall, heeft ertoe opgeroepen de boekingssystemen van de luchtvaartmaatschappijen te koppelen aan de lijsten van de door de autoriteiten gezochte terroristen. Twee van de terroristen betrokken bij de aanslagen van september stonden sinds de zomer van 2000 op een lijst van verdachten, maar waren voordien al de VS binnengekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Meer Amerikanen gaan weer vliegen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken