Bekijk het origineel

Bush verwerpt laatste voorstel Taliban

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bush verwerpt laatste voorstel Taliban

Afghanistan stelt uitlevering voor

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren het laatste aanbod van het Afghaanse Taliban-regime verworpen. Het voorstel ging uit van onmiddellijke beëindiging van de militaire campagne van de geallieerden. In ruil daarvoor zou het Taliban-regime "bereid zijn" te onderhandelen over de eventuele uitlevering van de Saudische terroristenleider Osama bin Laden aan een neutraal land.

"Ik heb eerder gezegd: geen onderhandelingen, en ik bedoelde daarmee: geen onderhandelingen", aldus Bush toen hij in Washington terugkeerde van zijn buitenverblijf Camp David, waar hij het weekeinde had doorgebracht met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs. "Ze hoeven alleen maar Bin Laden en zijn handlangers uit te leveren en alle terroristenkampen op te ruimen", aldus Bush. Het laatste aanbod van een van de topmannen van het Afghaanse regime, Maulvi Abdul Kabir, werd door deskundigen in Washington niet erg serieus genomen. "Ze proberen waarschijnlijk alleen maar tijd te winnen", zo meende een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisbureau

Terwijl Kabir met een aanbod kwam, deed een van Bin Ladens naaste medewerkers, Suleiman Abu Gheith, opnieuw een uitval naar het Westen. In een boodschap die werd uitgezonden door de Arabische omroeporganisatie Al-Jazeera waarschuwde hij moslims in de VS en in Groot-Brittannië "om niet per vliegtuig te reizen en geen hoge gebouwen te betreden."

De Koeweiti Abu Gheith, die een naaste medewerker is van Osama bin Laden, legde daarmee voor het eerst een direct verband tussen Bin Ladens al-Qaida-terreurnetwerk en de aanslagen in New York en Washington op 11 september. Dit kan van betekenis zijn in de Arabische wereld, waar het station Al-Jazeera het nodige gezag heeft en waar de Amerikaanse beschuldi ging van Bin Ladens betrokkenheid bij de aanslagen tot nu toe door velen van de hand werd gewezen.

Hoe actueel Abu Gheiths dreigement is, bleek eind vorige week toen vier mannen via een reisbureau in New York plaatsen probeerden te boeken voor een vlucht van Delta Air Lines van het New Yorkse vliegveld John F. Kennedy naar Schiphol in Amsterdam. Twee mannen hadden een ticket enkele reis gekocht, contant betaald en hadden voor hun adres een vals telefoonnummer opgegeven.

De twee werden op het vliegveld JFK gearresteerd in verband met "onduidelijkheden betreffende hun reisdocumenten", aldus de FBI. Twee andere mannen, ook van Arabische herkomst, probeerden via hetzelfde reisbureau later eveneens te boeken. Toen een van de medewerkers van dat reisbureau nieuwsgierig werd en begon te telefoneren, namen beide mannen haastig de benen. New Yorks FBI-chef Barry Mawn wilde alleen kwijt dat er een onderzoek wordt ingesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bush verwerpt laatste voorstel Taliban

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken