Bekijk het origineel

Egypte bestrijdt terrorisme met gepaste voorzichtigheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Egypte bestrijdt terrorisme met gepaste voorzichtigheid

Caïro beseft dat gewelddadige aanpak alleen maar geweld uitlokt

3 minuten leestijd

CAIRO - Militaire aanklagers in Egypte zijn deze week begonnen met de vervolging van 170 activisten die al jaren gevangenzitten op verdenking van banden met een radicale moslimorganisatie. Slechts een paar dagen daarvoor hadden leden van een andere verboden moslimorganisatie schouder aan schouder gestaan met een hoge geestelijke in dienst van de overheid om hun woede over de Verenigde Staten te ventileren.

De tegenstelling is tekenend voor de wijze waarop Egypte probeert de strijd aan te binden met islamitische bewegingen en terrorisme.

Sommige Arabische regeringen namen na de terroristische aanslagen van 11 september in de VS onmiddellijk maatregelen tegen extremisten. De hoofdverdachten van de aanslagen zijn de Saudiër Osama bin Laden en zijn al-Qaida-netwerk, waarvan een aantal leiders afkomstig is uit Egypte.

Maar in Egypte werd geen enkele arrestatie verricht, hoewel die methode kenmerkend was voor de aanpak van de extremisten in de jaren '90. Het grootste Arabische land ter wereld, dat van groot belang is voor de stabil iteit in de Arabische regio, sloeg toen met harde hand een islamitische opstand neer. Nu vertrouwt de regering echter meer op het verzamelen van inlichtingen en pogingen om extremisten de wind uit de zeilen te nemen.

Keerpunt

Volgens Maamoun al-Hodeiby, woordvoerder van de verboden maar populaire Moslim Broederschap, weet de regering dat elke maatregel tegen moslimfundamentalisten na 11 september de indruk wekt dat zij de strijdt aanbindt met de islam in het algemeen, en niet alleen met het terrorisme.

Bij het vrijdaggebed van vorige week stonden medewerkers van de Broederschap in de belangrijkste moskee van Egypte, Al-Azhar, dan ook op de preekstoel naast sjeik Mohammed Sayed Tantawi. De overigens vreedzame Broederschap bepleitte een heilige oorlog tegen de Amerikanen.

De regering laat dergelijke woede-uitingen welbewust toe, zegt al-Hodeiby, ofschoon zij officieel de Amerikaanse strijd steunt. Zij weet namelijk dat de zeer populaire Broederschap niet gemakkelijk te bestrijden is. Leden van de beweging die als onafhankelijke politici meededen aan de verkiezingen, vormen sinds begin dit jaar het grootste oppositieblok in het parlement.

Rohan Gunaratna van het Centrum voor de Studie van Terrorisme en Politiek Geweld van de universiteit van St. Andrews in Schotland vindt de strategie van de Egyptische regering getuigen van wijsheid. "Het is heel belangrijk om deze krachten binnen de politieke hoofdstroom te houden", zegt hij. "Zodra je hen aan de kant schuift, zodra je hen als misdadigers bestempelt, zullen ze zich gaan bewapenen."

Maar volgens sommigen is de regering al te ver gegaan in het tevredenstellen van de moslimfundamentalisten, door een verbod in te stellen op literatuur en andere kunstuitingen die niet-islamitisch zijn. Egypte moet opletten dat de moslimfundamentalisten en de seculieren in de samenleving in evenwicht blijven, zegt Gunaratna.

Het keerpunt in het Egyptische beleid kwam volgens de Egyptische onderzoeker van moslimbewegingen Dia'a Rashwan na de moord op 58 toeristen en vier Egyptenaren in Luxor in 1997. De regering realiseerde zich toen dat het met geweld bestrijden van de moslimextremisten alleen maar meer geweld uitlokt en staakte de vergeldingsaanvallen. Maar het nieuwe regeringsbeleid werd wel geholpen door de oproep van gevangenzittende extremistenleiders om een wapenstilstand in acht te nemen. De militante organisaties hebben zich na het bloedbad in Luxor rustig gehouden.

Niets wijst er echter op dat Egypte minder waakzaam is geworden. Noodwetten die van kracht zijn sinds de moord op president Anwar Sadat in 1981 staan willekeurige arrestaties toe en militaire processen waarbij alleen bij de president in beroep kan worden gegaan. Bovendien kunnen verdachten lange tijd zonder proces worden vastgehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Egypte bestrijdt terrorisme met gepaste voorzichtigheid

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken