Bekijk het origineel

Geen rupstrekkers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen rupstrekkers

2 minuten leestijd

Dat een Duits wildpark enkele directieleden van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) zou inspireren om in de omgeving van Lelystad "een soort grootschalig hertenkamp" op te zetten, had niemand kunnen voorspellen. "Eind jaren zestig moesten we rupstrekkers aanschaffen voor de ontginning van zuidelijk Flevoland", vertelt Jan van Kampen, voormalig directeur landinrichting van de RIJP en grondlegger van Stichting Het Flevo-Landschap. "Daarvoor reisden we naar een fabriek in Duitsland, waar de machines werden gedemonstreerd. Meer en passant maakten we ook kennis met een nabijgelegen wildpark. Na terugkomst waren we het er snel over eens: geen rupstrekkers aankopen, maar wel een natuurpark in de omgeving van Lelystad."

De RIJP werkt met Artis het plan uit en in 1975 worden de eerste dieren losgelaten: twee elanden. Al spoedig volgt een koppeltje rendieren. Een jaar later arriveren drie wisenten. Voor de aanleg van de rijksweg A6 wordt zand weggezogen, waarna in 1980 in het centrum van het natuurpark een plas met eilanden ontstaat. Artis brengt in 1981 pater-davidsherten en kraanvogels. In 1988 komen de otters en de bevers. Hoewel Flevoland geen geschikt leefgebied is voor dassen, mag Natuurpark Lelystad vanaf 1993 ook op een paar van deze marterachtigen uit 't Gooi passen. Op 28 februari 1994 wordt het park van 400 hectare officieel overgedragen aan Stichting Het Flevo-Landschap. Deze particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Flevoland introduceert direct na de verwerving twee nieuwe diersoorten: het wild zwijn en het edelhert. Omdat het houden van rendieren al vanaf het begin de nodige problemen opleverde, verhuizen ze in 1998 naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In 2000 opent het park een nieuw bezoekerscentrum.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Geen rupstrekkers

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken