Bekijk het origineel

Vliegverbod rond kerncentrales in VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vliegverbod rond kerncentrales in VS

Maatregel na waarschuwing voor aanslagen

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse rijksluchtvaartdienst oftewel de Federal Aviation Administration (FAA) heeft een vliegverbod afgekondigd voor gebieden rond kerncentrales en andere energiecentrales in de VS. Het verbod volgt op de algemene waarschuwing van gisteren dat er mogelijk nieuwe terreuraanslagen te verwachten zijn.

"De FAA beseft dat dit verbod hinderlijk kan zijn voor de luchtvaart en voor sommige luchthavens, maar wij vragen hiervoor begrip in verband met onze bijzondere situatie", aldus FAA-topman Jane Garvey. Intussen heeft minister voor Transport Norman Mineta zijn ministerie opdracht gegeven om de veiligheid van Amerikaanse vliegvelden streng te controleren. "Wij zullen niet aarzelen om radicale maatregelen te nemen als blijkt dat vliegvelden hun verantwoordelijkheid op dit gebied niet serieus nemen", aldus Mineta.

Recente controles hebben aangetoond dat veel luchthavens in de VS ondanks de aanslagen van 11 september en alle afspaken die daarna over veiligheid zijn gemaakt, deze kwestie nog steeds niet bijzonder serieus nemen. Daarom willen de Democraten dat de federale overheid de controle over de veiligheid van en rond vliegvelden overneemt. De Republikeinse regering en de meeste Republikeinen in het Congres willen dat niet. Zij willen dat de veiligheidscontroles op vliegvelden geprivatiseerd blijven, maar de federale overheid zou hier wel scherpe normen moeten stellen en op de naleving van die normen moeten toezien. Het Congres zou deze week over deze kwestie moeten stemmen.

Miltvuur

In New York is intussen een nieuw geval van miltvuur ontdekt. Het gaat om een 61-jarige vrouw die is getroffen door de miltvuurbacterie die besmet door inademing. De vrouw werkte in een voorraadkamer van een ziekenhuis waar geen gevallen van miltvuur zijn behandeld.

Het desbetreffende ziekenhuis is onmiddellijk gesloten en al het personeel is uit voorzorg behandeld met antibiotica. Volgens New Yorks burgemeester Rudolph Giuliani is het nog "een mysterie" hoe de vrouw de ziekte heeft opgelopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vliegverbod rond kerncentrales in VS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken