Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Sluipwespen slimmer dan speurhonden"

Onderzoeker voorziet allerlei toepassingen

1 minuut leestijd

HETEREN (ANP) - Het werk van speurhonden kan in de toekomst worden overgenomen door sluipwespen. Dat stelde F. Wäckers van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO-KNAW) gisteren.

De antennes van sluipwespen zijn voor sommige stoffen nog gevoeliger dan een hondenneus, heeft Wäckers ontdekt. Hij voorziet allerlei toepassingen. De wespen kunnen drugs opsporen, evenals biologische en chemische wapens. Ook kunnen ze planten-, dierlijke en menselijke ziekten ontdekken. Dat sluipwespen mijnen en explosieven kunnen opsporen, is volgens hem al aangetoond.

De toepassingen zijn gebaseerd op het leervermogen van de minuscule insecten. Mensen kunnen hen aanleren om bepaalde stoffen te herkennen en dan signalen te geven.

De onderzoeker heeft de sluipwespen al geleerd om hun mond uit te steken als ze springstof ruiken. "Vervolgens hebben we een apparaat ontwikkeld om dat gedrag te registreren", aldus Wäckers. De wespen zijn slechts enkele millimeters groot.

Wezenlijke bijdrage

Volgens Wäckers onderzoeken de Verenigde Staten al hoe sluipwespen biologische en chemische wapens kunnen opsporen. "Dat Nederland hiervoor een wezenlijke bijdrage heeft geleverd, is grotendeels onbekend", volgens Wäckers.

Het NIOO houdt 19 november in Heteren bij Wageningen een minisymposium over de mogelijkheden van sluipwespen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken