Bekijk het origineel

Geen verkering voor je zestiende

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen verkering voor je zestiende

"Op christelijke JV's horen jongens en meisjes niet achter elkaar aan te zitten"

5 minuten leestijd

Kriebels in je buik. Je kunt geen hap meer door je keel krijgen. Verliefd zijn kan iedereen overkomen. Maar hoe zit dat met verkering? Als het meisje of de jongen van je dromen jou nou ook ziet zitten? Neem je dan vekering? Ook als je veertien bent?

Verkering op je veertiende is helemaal niet bijzonder. Als je nou toch gewoon verliefd bent? En het klikt nog ook?

Toch zijn er best wat vraagtekens te plaatsen. Dan doen vandaag twee deskundigen. Het doel is om je aan het denken te zetten. Is vijftien jaar te jong? Is het verstandig om je geliefde al op je veertiende mee naar huis te nemen? We willen jou er zelf een antwoord op laten geven. Het liefst volgende week. Spring dus na het lezen van dit artikel in de pen en reageer! Dat kan per post (het adres staat boven aan de pagina), of per mail (magneet@refdag.nl). Schrijf behalve je naam, leeftijd en woonplaats er gelijk bij waarom je iets vindt, en je eigen ervaringen. Je mag natuurlijk ook reageren als je twaalf, zestien of achttien bent, of daar ergens tussenin. Maar doe het wel snel, want dan kunnen we je reactie volgende week nog meenemen.

Om de verkering

Peter van Kleef van stichting Ware Liefde Wacht is de eerste deskundige. Hij heeft het niet zo op het woord verkering. Wat versta je daar onder? vraagt hij. Zijn terughoudendheid komt doordat veel jongeren bij verkering niet meer aan een voorbereiding voor het huwelijk denken. "Ze hebben verkering om de verkering. Ik denk dat je jezelf op zo'n manier onnodig in de verleiding brengt.

Veel jongeren gaan verkering aan omdat het van hen verwacht wordt, maar staan niet stil bij de gevolgen ervan..." Peter van Kleef ziet dat bij veel jongeren om zich heen. "Ook bij christelijke jongeren", voegt hij eraan toe.

Bij verkering met een huwelijk als doel ligt het anders. "Maar het lijkt me onverstandig om daar al te vroeg mee te beginnen." Veel ouders geven zestien jaar als grens. Maar ook dat vindt Peter jong. Eigenlijk te jong. "Volgens mij moet je pas aan verkering beginnen wanneer je maatschappelijk gezien ook zou kunnen trouwen."

Volgens hem krijgen jongeren steeds jonger verkering, terwijl ze steeds later trouwen. "Tegenwoordig stappen veel mensen niet meer voor hun 27e in het huwelijksbootje. Dat zou dus inhouden dat je meer dan tien jaar verkering hebt."

Rein blijven

Volgens hem is het bijna onmogelijk om rein te blijven tot het huwelijk wanneer je járen met elkaar omgaat. "Je gaat steeds meer naar elkaar verlangen. Dat is normaal. Wanneer je lang verkering hebt, breng je jezelf dus in een moeilijk parket." Hij haalt het boek Hooglied aan. "In dat bijbelboek staat verschillende keren dat je de liefde niet moet opwekken."

Een vast wilsbesluit is volgens hem nodig. "Wanneer je voor het huwelijk nog niet met iemand één wilt worden, zoals de Bijbel voorschrijft, moet je daar ook de gevolgen van inzien. Door bijvoorbeeld niet te vroeg verkering te nemen. Heel concreet betekent dat dus dat je ook "nee" kunt zeggen, wanneer iemand verkering vraagt. Ook wanneer je erg verliefd op die persoon bent. Dat is natuurlijk moeilijk, maar je hebt een keuze. Laat je je gevoelens de vrije loop, of besluit je ze voor later te bewaren. Tijdens het huwelijk heb je nog genoeg tijd om de seksualiteit te ontdekken."

Peter van Kleef geeft aan dat jongeren elkaar daarmee kunnen helpen. "In de wereld zie je dat het een soort spel is dat jongens en meisjes al op zeer vroege leeftijd achter elkaar aan zitten. Op christelijke jeugdverenigingen hoort dat niet zo te zijn. Je moet elkaar helpen standvastig te blijven. Denk in dat geval ook eens goed na over bijvoorbeeld je kledingkeuze."

Aan jezelf werken

H. van Groningen wil eigenlijk geen leeftijd noemen. "Dat is moeilijk te zeggen, ik denk dat dat bij iedere persoon anders kan liggen." Voorwaarde om aan verkering te beginnen is volgens de schrijver van het boekje "Liefde en liefde is twee" wel dat je zicht hebt op hoe je zelf in elkaar steekt. "Als je nog over veel dingen twijfelt en je vol vragen zit, is het volgens mij niet verstandig al met een ander te beginnen. Dan moet je eerst nog aan jezelf werken."

Gevoelsmatig vindt hij zestien jaar toch wel de ondergrens om verkering te hebben. "Maar dan nog zou je kunnen afspreken om rustig aan te doen. Zie elkaar in het begin niet al te vaak. Bij elkaar over de vloer komen, geeft status aan je verkering, begin daar dus niet gelijk aan.

Ook is het belangrijk dat je nog wel met vriendinnen of vrienden om blijft gaan. Je moet je dus niet samen gaan afzonderen. Juist op die leeftijd is het hebben van een vriendenkring belangrijk. Geniet daar dus ook van."

Je ouders

Een goede tip, en niet alleen bij vragen rond de verkering, is volgens Van Groningen om eens naar je ouders te luisteren. "Zeker als je zelf twijfels hebt. Zij kennen jou, hebben meer levenservaring en -niet het onbelangrijkste- zij zijn niet verliefd."

Zelf was Van Groningen negentien jaar, toen hij verkering kreeg, zijn vrouw was toen zestien. "Achteraf zeggen we wel eens: Wat waren we jong. Dat hoor ik ook van andere stellen. Het kan dus helemaal geen kwaad om nog even te wachten." Want dat verliefdheid niet te sturen is, is volgens hem een fabeltje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Geen verkering voor je zestiende

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 2001

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken