Bekijk het origineel

Advocaat SE Fireworks boos over afluisteren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Advocaat SE Fireworks boos over afluisteren

OM tapte telefoon directeuren af

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het openbaar ministerie in Almelo heeft met het afluisteren van telefoonverkeer tussen SE Fireworks-directeur W. Pater en onder anderen diens advocaat G. Meijers het recht op vervolging van Pater verspeeld.

Die stelling zal raadsman Meijers morgen betrekken als de rechtbank het proces tegen Pater en zijn compagnon R. Bakker hervat. De rechtbank houdt morgen een zogeheten regiezitting, waarin wordt bekeken welke onderzoekshandelingen nog moeten verricht in de omvangrijke strafzaak. De twee directeuren, wier bedrijf in Enschede op 13 mei vorig jaar explodeerde met 22 doden en enkele honderden gewonden als gevolg, worden verdacht van overtreding van milieuwetten en van brand door schuld. Meijers is zeer ontstemd over het feit dat hij zeer onlangs uitgewerkte verslagen van gesprekken tussen hem en zijn cliënt in het dossier tegenkwam. Tevens stuitte hij op gesprekken tussen Pater en een psychisch hulpverlener. Ook dat is een zogeheten geheimhouder, aldus Meijers, die vrijelijk met een cliënt moet kunnen praten. "Zoiets kan niet. Niet in deze zaak en niet in enige andere", zegt de raadsman. Volgens Meijers gaat het "om meer dan tien" gesprekken. Het openbaar ministerie geeft toe dat er "minimaal één gesprek" tussen Pater en Meijers is uitgewerkt en in het zogeheten tapverslag is terechtgekomen. Een woordvoerster van het OM benadrukt dat dit tapverslag een ander dossier is dan het eigenlijke strafdossier. Het tapverslag -twaalf ordners- kan door zowel de rechtbank als de verdediging worden ingezien. "Een betreurenswaardig bedrijfsongeluk", zo kwalificeert het OM het incident. "Gesprekken tussen een advocaat en een cliënt behoren te worden gewist. De fout zal zo snel mogelijk weer worden rechtgezet." Of er ook nog andere telefoongesprekken met geheimhouders zijn uitgewerkt, is het OM nog niet bekend. "Het tapdossier wordt nog eens kritisch doorgelicht."

Nog verder

Ook advocaat J. Plasman zegt dat er gesprekken tussen hem en zijn cliënt Bakker zijn afgeluisterd en in het tapdossier zijn terechtgekomen. "In mijn geval gaat het nog verder", aldus Plasman. "Die verslagen zijn ter inzage gegeven aan derden, dus anderen dan ikzelf of de rechtbank. Dat heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen." Op 10 december dient een kort geding dat onder andere door de Orde van Advocaten is aangespannen om te bewerkstelligen dat het openbaar ministerie banden met afgeluisterde telefoongesprekken van raadslieden vernietigt. Gebleken is dat de politie de afgelopen zeven jaar talloze telefoongesprekken tussen verdachten en hun advocaten heeft afgeluisterd en opgeslagen, tegen de regels in. Deze praktijk werd door advocaten in een Almelose drugszaak ontdekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Advocaat SE Fireworks boos over afluisteren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken