Bekijk het origineel

De euro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De euro

3 minuten leestijd

Sinds gisteren kunnen Nederlanders gratis een zakje met geld ophalen. En nog wel nieuw geld. Geen wonder dat de belangstelling daarvoor groot was. Over twee en een halve week begint het eurotijdperk en na een korte overgangsperiode zal de rol van de gulden uitgespeeld zijn. Dat is best een ingrijpende verandering.

Op zich word je er geen (euro)cent armer van als zowel je inkomsten als je uitgaven door 2,2 gedeeld worden. Wel moet je een nieuw maatgevoel ontwikkelen en dat kan wel een jaartje duren. Als iets 50 of 500 gulden kostte, riep dat een bepaalde reactie op. Het duurt even voor prijskaartjes van 23 of 230 euro dezelfde reacties oproepen.

Met name ouderen, allochtonen en mensen bij wie rekenen nooit hun sterkste kant was, zien de komende omschakeling met enige zorg tegemoet. Sommige bejaarden zijn al de dupe geworden van oplichters die "namens de bank" aan de deur kwamen om hun pinpas geschikt te maken voor euro's en daarom ook hun pincode moesten weten.

Verschillende marktkooplui hebben aangekondigd de eerste weken van januari vakantie te nemen. Het door elkaar gebruiken van twee valuta's en de extra hoeveelheden wisselgeld die zij in hun kraam bij de hand moeten hebben, maken de overgang naar de euro voor hen extra moeilijk. Ook in de horeca, waar veel kleine bedragen betaald worden, verwacht men problemen.

Maar over het geheel genomen zal het wel meevallen. Wie zorgt dat hij op oudejaarsavond niet veel oude bankbiljetten en munten in kas heeft en het boodschappen doen in de eerste week van januari beperkt houdt, zal er waarschijnlijk zonder kleerscheuren afkomen.

De vraag blijft wel in hoeverre de invoering van de euro een inflatoir effect heeft. De strikte omrekening van guldensbedragen in euro's leidt in vrijwel alle gevallen tot gebroken getallen, die onhandig zijn en niet lang stand zullen houden. Wie zijn kinderen tot dusver 25 gulden zakgeld per maand gaf, gaat ze voortaan niet elke maand 11,34 euro uitbetalen. Afrondingen naar boven zijn dan meer voor de hand liggend dan afrondingen naar beneden. Maar al die beetjes bij elkaar leiden tot een niet te verwaarlozen prijsstijging. Daarentegen worden de salarissen strikt volgens de regel omgerekend.

Maar dat alles zijn slechts overgangsproblemen. Belangrijker is de vraag hoe de nieuwe munt zich de komende jaren houdt. Krijgt hij de hardheid van de Duitse mark of wordt hij boterzacht als de Italiaanse lire? Het eerste is beloofd, maar dat veronderstelt wel dat alle eurolanden, ook als het economisch tij tegenzit, voldoende begrotingsdiscipline opbrengen.

In veel Oost-Europese landen, maar ook in Turkije had de Duitse mark de functie van reservevaluta. Wie de eigen door inflatie geteisterde geldeenheid niet vertrouwde, wisselde zijn spaargeld om in marken. Waarschijnlijk zal de euro die rol overnemen.

Sinds de introductie van de girale euro heeft de nieuwe geldeenheid het ten opzichte van de dollar slecht gedaan. Die daling van de euro is wel verklaard uit het feit dat veel mensen uit de eurolanden hun zwarte geld gingen omzetten in dollars. Dat effect zou straks voorbij moeten zijn. Maar het voorspellen van valutakoersen is, net als het voorspellen van de koersen van aandelen, niet veel meer dan een veredelde vorm van koffiedikkijkerij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 39 Pagina's

De euro

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 39 Pagina's

PDF Bekijken