Bekijk het origineel

Arafat roept op tot beëindiging zelfmoordacties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arafat roept op tot beëindiging zelfmoordacties

Israël wacht op daden Palestijnse leider

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren opgeroepen tot beëindiging van de Palestijnse zelfmoordaanslagen tegen Israël en gezegd dat alle "terroristische activiteiten" van Palestijnse militanten gestaakt moeten worden.

Arafat deed zijn oproep in een televisietoespraak ter gelegenheid van het einde van de islamitische vastenmaand, de ramadan. In de toespraak zei hij ook dat de Israëlische premier, Ariel Sharon, de Palestijnse Autoriteit de oorlog heeft verklaard. De Palestijnse aanslagen geven Israël volgens Arafat een excuus om het geweld tegen de Palestijnen op te voeren.

"Vandaag herhaal ik mijn oproep om alle gewapende activiteiten te staken. Ik roep op tot de beëindiging van alle activiteiten, met name de zelfmoordaanslagen, die wij altijd veroordelen", aldus Arafat, die nogmaals zei dat de Palestijnen een eigen staat moeten krijgen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook, met Jeruzalem als hoofdstad.

"We hebben de noodtoestand uitgeroepen en we hebben een reeks maatregelen getroffen, zoals het illegaal verklaren van alle groepen die terroristische activiteiten bedrijven", aldus de Palestijnse leider.

Opstand

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei in reactie op Arafats toespraak dat zijn land niet op woorden kan afgaan. "We moeten de komende dagen in de gaten proberen te houden wat er gebeurt", aldus Peres. Sharons woordvoerder Raanan Gissin merkte op dat zich gisteren geen geweld had voorgedaan. "Als Arafat dat wil, dan kan het volledig rustig zijn", zei hij.

Naar aanleiding van een zelfmoordaanslag op een Israëlische bus op de Westelijke Jordaanoever liet het Israëlische kabinet vorige week weten Arafat voortaan te zullen negeren, aangezien hij kennelijk niet in staat is een eind te maken aan het geweld.

In zijn toespraak gaf Arafat Israël de schuld van de huidige crisis in het Midden-Oosten. Hij zei weliswaar dat de Palestijnen een staakt-het-vuren in acht moeten nemen, maar riep niet op tot beëindiging van de vijftien maanden durende Palestijnse opstand tegen Israël. Het woord direct richtend tot de Israëlische bevolking drong Arafat aan op hervatting van de vredesbesprekingen. Hij sloot zijn toespraak, die een halfuur duurde, af met de woorden: "Tot ziens in Jeruzalem."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei gisteren voor de Amerikaanse televisie dat de aanhoudende aanslagen van Palestijnse militanten niet alleen de vredesinspanningen ondermijnen, maar ook het gezag van Arafat als leider van de Palestijnen. De VS hebben hun gezant Anthony Zinni gevraagd uit het Midden-Oosten terug te keren naar huis, nadat die er in drie weken tijd niet in was geslaagd een bestand te bewerkstelligen.

In zijn toespraak zei Arafat zich ervan bewust te zijn dat de Amerikaanse campagne tegen terrorisme gevolgen heeft voor het Midden-Oosten. "We begrijpen dat zich veranderingen hebben voltrokken in de wereld", zei hij tot drie keer aan toe.

Opgepakt

Bij een serie invallen die het Israëlische leger vrijdag en zaterdag uitvoerde op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn tien Palestijnen om het leven gekomen, is een veel groter aantal Palestijnen gewond geraakt en zijn 65 Palestijnen opgepakt. Nog eens vier Palestijnen werden volgens Israël gedood toen ze op het punt stonden geweld te plegen.

Zaterdag bezette het Israëlische leger tijdelijk een deel van Beit Hanoun in de Gazastrook, een bolwerk van de militante beweging Hamas. Vijftien Palestijnen werden opgepakt en honderden Palestijnse jongeren gooiden stenen naar Israëlische militairen en staken autobanden in brand, wat resulteerde in een schotenwisseling tussen de Palestijnse politie en Israëlische soldaten.

Op de Westelijke Jordaanoever sloot de Palestijnse politie naar eigen zeggen veertien kantoren van de Hamas en de militante Islamitische Jihad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Arafat roept op tot beëindiging zelfmoordacties

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken