Bekijk het origineel

Consument is stuk hoopvoller over 2002

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Consument is stuk hoopvoller over 2002

Producentenvertrouwen neemt verder af

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten laat in december een duidelijke stijging zien. De vertrouwensindex is met 4 punten gestegen tot -7, wat aangeeft dat het aantal pessimisten nog wel iets groter is dan het aantal optimisten.

Het jaarcijfer van het consumentenvertrouwen is uitgekomen op -1, het laagste niveau sinds 1994, zo deelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag mee. In de maanden oktober-november vond al een stabilisatie plaats van het consumentenvertrouwen, na een vrijwel onafgebroken daling sinds eind vorig jaar. Het herstel komt vooral doordat het sterke pessimisme over de algemene economische situatie afneemt. De consument is over de economische toestand minder negatief dan een maand geleden. De koopbereidheid van de consument, de andere factor van de vertrouwensindex, bleef dit jaar vrijwel onveranderd. Nog steeds zijn er meer consumenten die een verbetering van hun financiƫle positie voorzien dan mensen die een teruggang verwachten. Het vertrouwen van Nederlandse producenten in de economie is in november opnieuw afgenomen. De graadmeter die dit uitdrukt, kwam uit op -5,9. Sinds november 1993 heeft de indicator niet zo laag gestaan. In september 2000 bereikte de graadmeter nog een recordhoogte van 8,4. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Werkvoorraad

De afgelopen veertien maanden is de stemmingsmeter bijna onafgebroken geda ald. Sinds begin 2001 daalt ook de werkvoorraad van de Nederlandse industrie. De ondernemers beoordelen hun orderpositie dan ook in toenemende mate als negatief. De betreffende index, waarin de ordervoorraad tot uitdrukking komt, is in november gedaald met 0,8 punt en uitgekomen op 92,8 (juni 2000=100). Ondernemers rekenen daarom op een daling van de bedrijvigheid in de periode december tot en met februari 2002.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Consument is stuk hoopvoller over 2002

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken