Bekijk het origineel

Palestijnen en Israël steunen besprekingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Palestijnen en Israël steunen besprekingen

Geweld tijdens Kerst eist vier levens

3 minuten leestijd

JERUZALEM/RAMALLAH - Ondanks de heftige ruzie over de Israëlische ban op Arafats bezoek aan de kerstnachtmis in Bethlehem steunt zowel de Palestijnse als de Israëlische regering een voortzetting van de dialoog. Het geweld is tijdens de kerstdagen doorgegaan met als gevolg vier doden.

Op eerste kerstdag stemde het Palestijnse kabinet in met de continuering van de gesprekken tussen de Palestijnse parlementsvoorzitter Korei en Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Peres. Een dag eerder had Sharon toestemming gegeven voor het vervolgen van het overleg.

Concreet resultaat leverde de ontmoeting in Erez gisteren tussen Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen niet op. Israël zou vandaag de grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte weer openen, aldus de Palestijnse generaal Abdel Razaq al-Majaida. Hij zei verder dat de Palestijnen toestemming hebben gekregen om de schade aan de internationale luchthaven van Gaza te repareren. Het Israëlische leger had het vliegveld eerder deze maand beschadigd als vergelding voor een reeks Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël.

Dat de situatie in het Midden-Oosten enigszins gekalmeerd is, blijkt ook uit het feit dat Israël de blokkade heeft opgeheven van Jericho op de Westelijke Jordaanoever. Deze Palestijnse stad was kort na de uitbraak van de tweede intifada in september vorig jaar door Israëlische troepen van de buitenwereld afgesloten.

De Palestijnse bevolking lijkt ook in meerderheid achter de politiek van Arafat te staan. Uit een opiniepeiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research blijkt dat 60 procent van de ondervraagden een staakt-het-vuren steunt. Bijna driekwart van de geënquêteerden wil terugkeren naar de onderhandelingstafel.

De radicale Palestijnse beweging Islamitische Jihad heeft tijdens de kerstdagen te kennen gegeven al haar militaire operaties tegen Israël te zullen staken. De groepering wil met de maatregel de eenheid onder de Palestijnen bewaren. Eerder maakte Hamas al bekend te stoppen met aanslagen.

Ondanks deze positieve signalen duurt het geweld voort. Gisteren kwam een Palestijnse burger om het leven tijdens een vuurgevecht tussen Israëlische troepen en Palestijnse schutters in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen hadden eerder een militaire post van het Israëlische leger aangevallen.

Eerder op de dag vielen ongeveer 300 Israëlische militairen de Palestijnse stad Azzoun binnen. Daar arresteerden zij zeventien of achttien leden van al-Fatah, Hamas en de linkse PFLP.

De inval volgde op een schietpartij op eerste kerstdag bij de grens tussen Israël en Jordanië. Hierbij kwam een Israëlische militair om en raakten drie anderen gewond. Twee van de vermoedelijke schutters werden later door Israëlische troepen gedood.

De Palestijnse leider Arafat mag Ramallah nog steeds niet verlaten. Hij blijft in de stad op de Westelijke Jordaanoever zolang hij de daders van de moordaanslag op de Israëlische minister van Toerisme, Zeevi, en andere Palestijnse radicale elementen niet oppakt, aldus woordvoerder Raanan Gissin.

Arafat kon door de maatregel niet bij de kerstnachtmis in Bethlehem zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Palestijnen en Israël steunen besprekingen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken