Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"VN moeten Nederlanders naar Molukken sturen"

Plan gepresenteerd bij RMS-kabinet

2 minuten leestijd

GRONINGEN (ANP) - De Verenigde Naties moeten een vredesmacht naar de Indonesische provincie Molukken sturen. Jonge Nederlandse Molukkers moeten hiervan, na een militaire training, deel uit gaan maken. Dat stelt de Molukse organisatie Gerakan Maluku voor.

Gerakan Maluku maakt deel uit van het Moluks Nationaal Congres en ondersteunt de regering van de Republiek der Vrije Molukken (RMS) in Nederland. Volgens woordvoerder T. van 't Foort van het bestuur van Gerakan Maluku is het plan gepresenteerd aan het RMS-kabinet met het verzoek dit bij de VN voor te dragen.

Het initiatief zou een goed alternatief zijn voor de jonge Molukkers die hun frustraties over de gebeurtenissen op de Molukken nu niet kwijt kunnen, meent de organisatie. Van 't Foort verwijst naar de processen tegen jonge Molukkers uit Elst en Lunteren die vorig jaar, om aandacht te vragen voor de situatie in Indonesië, aanslagen met brandbommen pleegden.

Op de Molukken woedt al ruim twee jaar strijd tussen moslims en christenen. De radicale moslimorganisatie Laskar Jihad speelt daarbij een prominente rol. De moslimfundamentalisten vallen christelijke dorpen aan. Duizenden Molukkers zijn omgekomen en honderdduizenden anderen op de vlucht geslagen. Twee weken geleden kwam bij een aanslag op een veerboot bij Ambon een Nederlander uit Weert om.

Volgens Van 't Foort willen veel jonge Nederlandse Molukkers liever nog vandaag dan morgen naar de eilandengroep om hun familie te beschermen tegen moslimextremisten en hun handlangers in het Indonesische leger. "Maar in het geval dat dit niet haalbaar is, zullen ze bereid zijn mee te werken aan de bescherming van de Molukse bevolking, christenen en moslims, onder VN-leiding", meent hij.

Activist

Gerakan Maluku hoopt dat ook jonge Molukkers uit Indonesië zich bij een VN-vredesmacht aansluiten. "Stel je voor dat Molukse mannen in Indonesië massaal niet meer in het Indonesische leger willen dienen, maar wel in een VN-vredesmacht", zegt Van 't Foort.

Gerakan Maluku ziet ook een rol weggelegd voor de Molukse activist L. Reawaruw. De Harlinger is met zijn ervaring bij Unifil in Libanon de man om jongeren in Nederland die in VN-verband op de Molukken ingezet willen worden, te verzamelen, denkt Gerakan Maluku. In januari heeft de Molukse organisatie een gesprek met hem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 december 2001

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken