Bekijk het origineel

Sharon belet rede president

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sharon belet rede president

2 minuten leestijd

JERUZALEM - De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft gisteren zijn veto uitgesproken over een voorstel van president Moshe Katsav om het Palestijnse parlement toe te spreken. Sharons ingrijpen leidde tot een publieke discussie over het soort gebaren dat Israël zou moeten doen nu het geweld afneemt.

Katsav wilde de Palestijnse afgevaardigden in Ramallah toespreken en een bestand van een jaar voorstellen dat een einde zou moeten maken aan vijftien maanden van strijd. Katsavs functie is echter grotendeels ceremonieel en hij bemoeit zich zelden met het dagelijkse beleid. De toespraak zou hem in de schijnwerpers zetten op een moment dat Israëliërs en Palestijnen beiden intern overleg voeren over de stappen die nodig zijn om een einde te maken aan de vicieuze cirkel van geweld.

Sharon voelt op dit moment klaarblijkelijk weinig voor verzoeningsgebaren en wijst er voortdurend op dat de Palestijnse leider Yasser Arafat meer moet doen om de aanvallen op Israëliërs te laten stoppen. Het geweld is echter aanzienlijk afgenomen sinds Arafat op 16 december een toespraak hield waarin hij opriep tot beëindiging ervan.

In navolging van de terreurbewegingen Hamas en Islamitische Jihad heeft de radicale Palestijnse groepering Martelaren van de Al-Aqsa Brigade gisteren een bestand afgekondigd. De groepering in de marge van de Fatah-partij van Yasser Arafat zegt de oproep tot een wapenstilstand van Arafat te willen gehoorzamen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv kondigde ondertussen aan dat de Amerikaanse gezant Anthony Zinni morgen zal terugkeren naar het Midden-Oosten om te proberen een bestand te bewerkstelligen. Het is het plan dat Zinni vier dagen in Israël zal blijven.

Het Israëlische leger arresteerde gisteren drie Palestijnse broers in het dorp Qabatya op de Westelijke Jordaanoever. Een van de broers zou lid zijn van Hamas. In de Gazastrook werd een lid van de Palestijnse veiligheidstroepen opgepakt.

Palestijnse bronnen meldden dat Israëlische tanks zich hadden teruggetrokken uit Nablus, een van de Palestijnse steden die door Israël na een reeks Palestijnse aanslagen op Israëlische doelen min of meer waren bezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Sharon belet rede president

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken