Bekijk het origineel

VS-minister Powell belooft Afghanistan steun

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS-minister Powell belooft Afghanistan steun

3 minuten leestijd

KABUL - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei vanmorgen in Kabul de Afghaanse regering voor de langere termijn steun toe. Powell is de hoogste Amerikaanse functionaris die het land in 25 jaar bezoekt.

Het was de tweede stop tijdens Powells rondreis door Zuid-Azië die in het teken staat van spanningen tussen India en Pakistan. In de loop van de dag reist hij verder naar New Delhi. "We zullen jullie bijstaan in deze huidige crisis en in de toekomst", zei Powell tijdens een gezamenlijke persconferentie met interim-premier Hamid Karzai. "We zullen alles doen om jullie te assisteren in deze overgangsperiode naar een nieuw Afghanistan, een Afghanistan waar mensen in vrede en veiligheid kunnen leven, hun kinderen kunnen grootbrengen en van een betere toekomst kunnen dromen." Hij zei verder dat Washington een "aanzienlijke" bijdrage wil leveren aan de wederopbouw van het door oorlog verscheurde land. Bedragen noemde Powell niet. Die worden bekendgemaakt tijdens een donorconferentie voor Afghanistan die volgende week in de Japanse hoofdstad Tokio begint. Wel maakte Powell duidelijk dat Afghaanse tegoeden, bevroren tijdens de strijd tegen het terrorisme, de komende dagen worden vrijgemaakt. Het gaat dan om goudreserves ter waarde van 215 miljoen euro en andere Afghaanse regeringstegoeden van ongeveer 54 miljoen euro. Die werden bevroren om het oude Taliban-bewind te straffen voor hun steun aan onder anderen Osama bin Laden en zijn al-Qaida-netwerk. De VS begonnen in oktober een militaire operatie in het land, die uiteindelijk de val van de streng islamitische Taliban betekende. Op 22 december werd Karzai als interim-leider van het land geïnstalleerd. De VS gaan met de Afghaanse overgangsregering samenwerken om het onderwijs en het gezondheidssysteem te herstellen en "alle andere systemen die nodig zijn om succesvol te zijn in de 21e eeuw", aldus Powell. Karzai zei vol vertrouwen te zijn over Amerika's steun voor een langere periode. Hij maakte verder bekend dat zijn regime vooral hard wil optreden tegen corruptie, om de angst bij donorlanden weg te nemen dat geld dat bestemd is voor de wederopbouw, in verkeerde handen terechtkomt. "Een terrein waar we uitzonderlijk streng en zelfs hardvochtig zullen zijn, is de strijd tegen corruptie. We zullen zeer, zeer streng zijn. We kunnen dat niet toestaan." De tijd is voorbij dat krijgsheren in Afghanistan de dienst uitmaakten, aldus Karzai. Powell landde onder begeleiding van een zware militaire escorte op de voormalige Russische luchtmachtbasis Bagram, ongeveer 50 kilometer ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De bewindsman reisde daarna met een helikopter door naar het presidentieel paleis in Kabul voor overleg met Karzai. Powell vliegt later nog door naar New Delhi. Hij zal daar bij de Indiase regering aandringen op het hervatten van de dialoog met Pakistan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

VS-minister Powell belooft Afghanistan steun

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken