Bekijk het origineel

Limburg krijgt net geen natte voeten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Limburg krijgt net geen natte voeten

2 minuten leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Het Maaswater in Zuid-Limburg is gisteren tegen de middag weer gezakt. De schade bleef beperkt tot enkele volgelopen kelders en blank staande wegen en weilanden.

Als gevolg van hevige regenval in de Belgische Ardennen zwol de Maas gisteren tot gevaarlijke hoogten. Het waterpeil bleef bij Borgharen en Itteren zelfs maar 2 centimeter beneden de kritieke grens. Bij die grens dreigen overstromingen. Ook de Roer, die in Roermond in de Maas uitmondt, steeg snel. Geluidswagens stonden in Borgharen en Itteren al klaar om de bevolking te waarschuwen zodra het water daar het peil van 45 meter boven NAP zou bereiken. Dat is het moment waarop serieus met overstromingen rekening wordt gehouden. De geluidswagens hoefden de dorpen niet in, de informatiecentra bleven dicht, want het water kwam tot 44,98 meter. Op dat moment, om tien uur 's morgens, zakte het waterpeil in de grensplaats Eijsden al weer. Tegen de middag haalden de inwoners van Borgharen en Itteren opgelucht adem: het gevaar was geweken. Het waterschap Roer en Overmaas was zondagavond begonnen met het uitrijden van pompen naar vier Zuid-Limburgse dorpen aan de Maas. Op dat moment steeg het Maaswater onverwacht snel. Het hoge water maakte zondagmiddag een golf van 1000 kuub per seconde, en de prognoses luidden toen nog dat de waterafvoer gisteren zou stijgen naar 1700 kuub. Het werd gistermorgen uiteindelijk zo'n 2000 kuub, meer dan verwacht. Ter vergelijking: de waterafvoer tijdens de overstromingen in 1993 en 1995 bedroeg ruim 3000 kuub per seconde. Normaal voert de Maas niet meer dan 200 kuub af. Tegen de avond lieten het waterschap Roer en Overmaas en Rijkswaterstaat weten dat de Maas ook vandaag zou blijven zakken. Voor morgen zijn de vooruitzichten echter somberder. Daarom houden de schappen en Rijkswaterstaat voorlopig alles paraat om een nieuwe vloedgolf te kunnen weerstaan. De inwoners van Itteren en Borgharen klaagden gisteren over de slechte informatie van de in hun ogen falende overheid. "Maar wie aan het water wil wonen, weet wat hem te wachten staat", aldus een inwoner van Itteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Limburg krijgt net geen natte voeten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 januari 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken