Bekijk het origineel

Problemen door hoogwater Maas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Problemen door hoogwater Maas

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - In Limburg veroorzaakte de hoge waterstand in de Maas gisteravond nog de nodige problemen. Bij Venlo gaat het waterpeil wel gestaag omlaag, maar kwelwater bezorgde de inwoners hoofdbrekens. In Friesland daalt het waterpeil langzaam.

De verwachting is dat de Maas in Noord-Limburg vanochtend zijn hoogste punt bereikt. Overlast was er gisteren echter al veel. In Bergen en Aijen zijn 224 woningen afgesloten van de buitenwereld, waardoor 645 bewoners hun huis niet meer kunnen bereiken. Een halve meter water blokkeert de verbindingsweg naar de twee kerkdorpen, die worden beschermd door dijken. Hoge legertrucks hielpen gisteren de bewoners van de huizen door de hele dag heen en weer te rijden. Niet iedereen kan echter worden geholpen: ruim dertig boerderijen zijn ook voor de vrachtwagens onbereikbaar.

Kwelwater veroorzaakt veel problemen bij Bergen en Aijen. Door de aanhoudende regen zitten de beken overvol en is de bodem volledig verzadigd. De gemeente Bergen denkt dat de overlast nog tot midden volgende week aanhoudt. Stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kan voor sommige mensen een hele opgave worden. In het dorp Aijen is een stembureau, maar de inwoners uit de uiterwaarden kunnen dit niet bereiken. Een legertruck zal hen naar het bureau brengen. De nooddijk die donderdag in Meerlo is aangelegd, doet zijn werk goed en houdt het water tot nu toe tegen.

In Midden-Limburg daalt het water. Bij Venlo bereikte de Maas gisterochtend het hoogste punt van 17,35 meter boven NAP, maar daarna daalde het waterpeil gestaag. Het kwelwater bezorgt hier nog de meeste overlast. Op de Maaskade in Venlo dreigt het water de tegels van het fiets- en voetpad weg te drukken. De gemeente heeft zandzakken neergelegd om tegendruk te bieden.

In Friesland is voor het eerst in dagen het waterpeil gedaald met 2,5 centimeter. Gisternacht heeft het waterschap, Wetterskip Fryslân, het water goed kunnen lozen via Harlingen en het Lauwersmeer. Het waterpeil staat nog op 30,1 centimeter onder NAP, zo'n 22 centimeter boven het normale peil. De lozingen waren positief voor het gebied rond Leeuwarden. Fietsers kunnen daar weer gebruikmaken van de fietspaden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Problemen door hoogwater Maas

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken