Bekijk het origineel

Numico waardeert Rexall Sundown fors af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Numico waardeert Rexall Sundown fors af

Topman Van der Wielen eerder met pensioen

2 minuten leestijd

ZOETERMEER (ANP) - Voedingsmiddelenconcern Numico heeft een afwaardering geboekt van 415 miljoen euro op de Amerikaanse dochter Rexall Sundown. Numico kocht het bedrijf in 2000 voor bijna 2 miljard euro.

Verder maakte het concern vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers bekend dat topman H. van der Wielen begin mei met pensioen gaat. Hij wordt opgevolgd door de van Danone afkomstige J. Bennink. De omzet van Numico kwam uit op 4,3 miljard euro, een stijging met 14 procent. Numico maakte eerder al voorlopige jaarcijfers bekend en de definitieve wijken niet erg af. Numico geeft diverse winstcijfers. Zelf kijkt het bedrijf naar de nettowinst voor afschrijving van goodwill. Die winst kwam uit op 379 miljoen euro tegen 376 miljoen een jaar eerder. De nettowinst na alle afschrijvingen, belastingen en andere posten kwam uit op 230 miljoen euro, een stijging van 20 procent ten opzichte van 2000. Dat er toch nog een winst werd geschreven was te danken aan de verkoop van het bedrijfsonderdeel Nutricia Dairy and Drinks. Dat bracht 667 miljoen euro op en compenseerde de afschrijving van Rexall Sundown. Numico produceert vooral voedingssupplementen en babyvoeding. Het bedrijf heeft het in de tweede helft van 2001 moeilijk gehad. Numico waarschuwde begin oktober vorig jaar al dat de winst minder groot zou worden dan verwacht. Vooral Rexall Sundown deed het niet best. Dat kwam door de verslechterde markt in de Verenigde Staten. De omzet van Rexall Sundown zakte met 9 procent tot 526 miljoen dollar. Bij GNC -ook een producent van pillen- kwam de omzet uit op 1,4 miljard euro, een stijging met 2 procent. De Amerikaanse activiteiten worden gereorganiseerd. Alle verantwoordelijk worden ondergebracht bij één lid van de hoofddirectie. Verder schrapt Numico 600 arbeidsplaatsen, wat een besparing van 40 miljoen dollar op jaarbasis oplevert. Numico wil meer investeren in marketing. Bovendien gaat het bedrijf het ontwikkelingsproces voor nieuwe producten herzien. In zuigelingenvoedsel groeide de omzet met 9 procent tot 917 miljoen euro. "Onze productgroepen zuigelingenvoedsel, consumentendieet- en sportvoedingen (omzetstijging van 31 procent tot 1,2 miljard euro) hadden een uitstekend jaar", aldus de scheidend directievoorzitter in een verklaring. "Ook de groep klinische en dieetvoedingen (omzetplus 13 procent tot 480 miljoen euro) presteerde sterk." Over de vooruitzichten voor 2002 is Numico voorzichtig. Het concern doet geen concrete voorspellingen. Alleen zegt de onderneming dat de eerste helft van 2002 er niet zo goed uitziet als de resultaten over de eerste helft van 2001. Pas in het tweede semester van 2002 dragen de voordelen van de herstructurering bij aan het resultaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Numico waardeert Rexall Sundown fors af

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken