Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Bakker dacht dat alles in orde was"

2 minuten leestijd

ALMELO - Buiten de rechtszaal is directeur Rudie Bakker van vuurwerkbedrijf SE Fireworks ten onrechte al veroordeeld voor schuld aan de ramp op 13 mei 2000.

Dat betoogde raadsman mr. J. Plasman vanmorgen in zijn pleidooi bij de rechtbank in Almelo. "Bakker hoort om zich heen dat de 22 doden mede zijn schuld zijn", aldus de advocaat.

Volgens Plasman heeft het met "veel tamtam" gepresenteerde rapport van de commissie-Oosting er mede toe bijgedragen dat Bakker schuldig is bevonden nog voordat de rechter een oordeel heeft geveld. "Stilzwijgend werd de strop waaraan de directeur hing, strakker getrokken."

Bakker zelf acht zich niet verantwoordelijk voor de vuurwerkramp, zo betoogde Plasman vanmorgen. "Hij is er innerlijk van overtuigd dat de ramp niet door zijn strafbare schuld is ontstaan." Rudie Bakker verkeerde in de veronderstelling dat de veiligheid op het bedrijf in orde was, meent Plasman. "Hij heeft niks te verbergen. De controleurs van de gemeente zeiden dat alles in orde was en daar vertrouwde Bakker op."

Het OM stelde eerder vast dat Bakker en mededirecteur Pater wel degelijk wisten dat er van alles schortte aan de veiligheid in hun bedrijf.

Opnieuw kraakte advocaat Plasman de berekeningen die justitie heeft gebruikt om de hoeveelheid vuurwerk bij SE Fireworks te bepalen. Het bedrijf mocht 158 ton opslaan. Vorig jaar maakte het OM bekend dat er 170 ton lag. Afgelopen maandag stelde het OM die hoeveelheid naar beneden bij tot 160 ton. Volgens Plasman lag er echter nog minder vuurwerk. Het OM gaat er nog steeds van uit dat het vuurwerk bij SE Fireworks veel zwaarder was dan toegestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken