Bekijk het origineel

Huisartsen gaan weer actie voeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huisartsen gaan weer actie voeren

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Op maandag 1 juli beginnen de huisartsen nieuwe acties. Op die dag zal een groot aantal huisartsen in het hele land geen avond- en nachtdienst doen. Vanaf de daaropvolgende dinsdag nemen de regio's deze actie in estafettevorm over.

Overdag werken de artsen wel gewoon. In de gebieden waar ze actie voeren, zullen de huisartsen ook geen weekeinddiensten vervullen.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) heeft dat gisteren aangekondigd na een ledenvergadering. De huisartsen gaan actie voeren omdat ze het niet eens zijn met de vergoeding die zij krijgen voor de diensten buiten kantooruren (ANW-diensten). Zij liggen daarover al enige tijd overhoop met de zorgverzekeraars. Vorig jaar mei staakte 90 procent van de ongeveer 7000 huisartsen drie dagen lang voor een hogere praktijkkostenvergoeding. Eind 2000 waren er al twee actiedagen.

Mensen die op 1 juli of na die dag in de regio's waar artsen actie voeren buiten de kantoortijden toch medische zorg nodig hebben, moeten voor hulp aankloppen bij de eerste hulp van ziekenhuizen. De LHV weet nog niet in welke regio en op welk tijdstip de acties plaatsvinden. "Dat gaan we nog plannen", aldus een woordvoerder.

De acties worden intensiever als de onderhandelingen niet vlotten. En als de huisartsen en de zorgverzekeraars er op 1 januari 2003 nog steeds niet uit zijn, zullen alle huisartsen hun ANW-diensten vanaf die dag opnieuw massaal opschorten, en dan voor onbepaalde tijd.

De huisartsen willen een hogere vergoeding voor de ANW-diensten afdwingen. Nu ontvangen ze daarvoor standaard per patiënt elk jaar 75 euro. Dat zit in het abonnementstarief en het maakt niet uit of een patiënt geen of vaak consulten heeft. De LHV wil dat huisartsen buiten kantooruren 30 euro per consult betaald krijgen en volgend jaar 40 euro. Het abonnement moet iets omlaag.

De zorgverzekeraars (ZN) hebben 20 euro per consult voorgesteld en een verlaging van het abonnement met bijna 2,5 euro. Maar dan moet een huisarts wel in een dienstenstructuur samenwerken. Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) stelt hetzelfde voor, maar heeft geen eis voor een dienstenstructuur. Minister Borst van Volksgezondheid keurde de maatregel donderdag goed.

ZN is "teleurgesteld", stelt een woordvoerster. "De huisartsen voeren een inkomensdiscussie over de rug van de patiënten. Vooralsnog gaat het voorstel van het CTG door. Wij wachten dringend op een onderzoek van VWS en CTG naar het norminkomen." Dat werd ingesteld na eerdere acties van de huisartsen voor een hogere praktijkkostenvergoeding omdat de kosten gestegen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Huisartsen gaan weer actie voeren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 maart 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken