Bekijk het origineel

Aanslag werpt schaduw over missie Powell

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Aanslag werpt schaduw over missie Powell

3 minuten leestijd

JERUZALEM - Een nieuwe zelfmoordaanslag in Jeruzalem, waarbij zeker zes doden vielen, heeft gisteren de vredesmissie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, overschaduwd. Als gevolg van de aanslag stelde Powell zijn bezoek vandaag aan Ramallah voor overleg met de Palestijnse leider Yasser Arafat uit, mogelijk tot morgen.

Gistermiddag blies een Palestijnse vrouw zichzelf op bij een bushalte aan de rand van de Yehuda-markt in het centrum van Jeruzalem. De aanslag kostte aan zes mensen het leven en er vielen zeker 84 gewonden, zei de politie. Volgens de eerste berichten is de verantwoordelijkheid opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigade, een aan de Palestijnse leider Yasser Arafat gelieerde militie.

Powell veroordeelde de "terroristische daad" en belde de Israëlische premier Ariel Sharon om zijn medeleven te betuigen. Vandaag zou de Amerikaanse minister de Palestijnse leider Yasser Arafat bezoeken. Het bezoek is op verzoek van de Verenigde Staten uitgesteld, mogelijk tot zondag, maakte de Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, bekend.

Eerder hadden de VS al laten weten dat Powell het bezoek zou heroverwegen vanwege de jongste zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Arafat moet zich duidelijk uitspreken tegen de aanslag, zei Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer. "Dit is terrorisme. Dit is moord en Yasser Arafat moet snel met een veroordeling komen."

Powell hoorde van de aanslag toen hij in een helikopter stapte voor een bezoek aan de noordelijke grensstreek tussen Israël en Libanon. Vanuit het toestel kon Powell de plek van de aanslag zien.

Eerder op de dag had hij in Jeruzalem een ontmoeting met Sharon. De Amerikaanse minister maakt een rondreis door het Midden-Oosten in een poging een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een woordvoerder van de Israëlische regering sprak van "een Palestijnse boodschap aan Powell." De bewindsman zei dat zijn missie in het Midden-Oosten net zolang zal "duren als nodig is."

De vrouw van Arafat, Suha al-Taweel, vindt de zelfmoordaanslagen een gerechtvaardigde vorm van verzet. Ze zei tegen het Saudische weekblad al-Majalla dat er "geen grotere eer" zou zijn dan het opofferen van haar zoon aan de Palestijnse strijd als ze er een had. Ze heeft met Arafat alleen een dochter.

Sharon en Powell bereikten tijdens hun ontmoeting geen overeenstemming over een aftocht van de Israëlische troepen die sinds twee weken grote delen van de Westelijke Jordaanoever bezet houden. Powell heeft Sharon ook geen ultimatum gesteld. De laatste zei alleen te "hopen" dat het offensief tegen de Palestijnen snel kan worden afgerond.

De Israëlische minister van Defensie, Bin Eliezer, zei te verwachten dat het leger zich binnen drie weken terugtrekt uit de bezette gebieden. "Ik kan de opperbevelhebber (Sharon) niet nog drie of vier weken geven", zei hij tegen de Israëlische krant Maariv. De Amerikaanse president Bush had Sharon eerder gevraagd om "onmiddellijke" terugtrekking.

Powell zei begrip te hebben voor de "inspanningen van Israël in de strijd tegen terrorisme. Maar hij tekende wel aan dat de Joodse staat oog moet hebben voor de gevolgen van zijn handelen voor de langere termijn. De relatie tussen de VS en Israël is nog altijd sterk, zei Powell verder. "Deze vriendschap kan niet worden beëindigd."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

Aanslag werpt schaduw over missie Powell

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 48 Pagina's

PDF Bekijken