Bekijk het origineel

Feike Asma

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Feike Asma

3 minuten leestijd

De muziek die Jaap Kroonenburg op zijn nieuwste cd vastlegt, heeft geen introductie nodig. De heftige discussies voor en tegen zijn inmiddels geluwd; de koraalbewerkingen van Feike Asma zijn nog niet vergeten. De orgelcommissie van de Grote Kerk in Maassluis heeft het plan opgevat een aantal cd's met bekende en minder bekende werken van Asma uit te brengen. Deze cd is de eerste van die reeks.

De keuze voor deze organist en dit orgel is natuurlijk alleszins verdedigbaar. Vele jaren bespeelde Asma zelf de deftige schepping van Garrels en Jaap Kroonenburg maakte dat van nabij mee. Al vaker in de muziekgeschiedenis is met bijzondere aandacht geluisterd naar musici die de muziek van hun overleden leermeester vastlegden. Als ze zo dicht bij de meester gestaan hebben, moet de uitvoering wel de geest van de maestro zelf ademen.

De gekozen werken bewegen zich tussen het fijnzinnige trio over "Verlosser, Vriend, Gij hoop en lust" en de martiale tonen van het NCRV-lied, waarin de tijd van de parade der mannenbroeders herleeft. Het zoet zwevende "Boven de starren" zou op een ander orgel wellicht nog beter tot z'n recht komen, maar Kroonenburg kent z'n orgel en kiest fraaie registraties.

De opzet van Asma's bewerkingen is veelal bekend. Aan het begin een inleiding waarin enkele motieven uit het lied worden gebruikt. Dan een gedeelte met een uitkomende melodie, terwijl op een ander manuaal een omspeling klinkt. Ten slotte gaat het via een steeds grootsere uitwerking van enkele liedmotieven naar een fors koraal. Hoe bekend ook: wie goed luistert, hoort mooie dingen. De begeleidingen die tegen de uitkomende stem worden gezet, hebben vaak een fraai melodieverloop. Vooral bij de bewerking van "Heer, ik hoor van rijke zegen" valt het me weer op dat dit niet zomaar klankvulling is. Of neem de mooi geregistreerde bewerking van Psalm 121, waar in de canon het orgel zich voor deze muziek op z'n best laat horen. Zo is Asma mij persoonlijk het liefst. We zijn hier ver af van allerlei goedkope toccata-achtige trucjes waar sommigen zich van bedienen die zich tot de school van Asma rekenen.

Natuurlijk: het blijven eenvoudige, ongecompliceerde koraalbewerkingen. En zeker: je kunt die tremulant ook te veel horen, terwijl ook de sequensen wel eens vervelen. Maar iedere liefhebber van koraalgebonden muziek zal af en toe toch weer teruggrijpen op Asma's bewerkingen. In die zin voldoet deze cd aan een behoefte en zullen er zeker mensen zijn die uitzien naar een vervolg.

N.a.v. "Jaap Kroonenburg speelt Feike Asma 1. Garrels-orgel, Grote Kerk Maassluis"; CD 1732.02.14; 12 ; ook verkrijgbaar via tel. 0180-516757.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Feike Asma

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken