Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Minister De Grave heeft nog geen greep op leger
DEN HAAG - VVD-politicus De Grave is er tijdens zijn ministerschap van Defensie redelijk in geslaagd zijn generaals onder controle te krijgen. Maar op het lagere kader van de verschillende krijgsmachtonderdelen heeft hij nog altijd te weinig grip.
Dat zijn belangrijke conclusies uit het rapport van de commissie-Franssen, dat vanmorgen in Den Haag aan De Grave is aangeboden. De demissionaire minister zelf heeft de commissie een jaar geleden opdracht gegeven de defensieorganisatie door te lichten en na te gaan wat de mogelijkheden zijn om de positie van de chef-defensiestaf te versterken. De chef-defensiestaf is in Nederland de hoogste militair. Hij staat boven de bevelhebbers van de diverse krijgsmachtdelen. De commissie-Franssen pleit ervoor hem de beschikking te geven over een permanent operationeel hoofdkwartier voor de aansturing van alle defensieoperaties. Daarmee zou hij op gelijke voet komen te staan met de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie. Door de chef-defensiestaf samen met de secretaris-generaal en de politieke leiding een driehoek te laten vormen, moet het beleid beter worden afgestemd.
Zie verder pag. 3.
Meer zeggenschap chef-defensiestaf
Vervolg van voorpagina
De chef-defensiestaf krijgt verder zeggenschap over het investeringsbudget en er komt een nieuw directoraat-generaal om hem te ondersteunen, aldus het advies van de commissie-Franssen.
"Deze veranderingen geven extra waarborgen voor het waarmaken van de ministeriële verantwoordelijkheid en een verbeterde aansturing van de defensieorganisatie", aldus de commissie. Zij gaat niet zo ver de minister te adviseren van de chef-defensiestaf een opperbevelhebber te maken. Dat past volgens haar niet in de Nederlandse verhoudingen.
Ondanks een reeks van maatregelen om een einde te maken aan de gesloten cultuur van de verschillende krijgsmachtonderdelen, is minister De Grave volgens de commissie-Franssen slechts ten dele geslaagd in zijn pogingen de krijgsmacht meer ondergeschikt te maken aan de politieke leiding. Het NIOD trok vorige week de conclusie dat de landmachttop na de val van Srebrenica een doofpot opzette, daarbij de minister negerend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2002
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 april 2002
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's