Bekijk het origineel

Eis van 18 jaar voor moord op neurologe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eis van 18 jaar voor moord op neurologe

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - Voor de rechtbank in Den Bosch heeft officier van justitie R. Bos gisteren achttien jaar cel tegen de 56-jarige A. H. uit Den Dungen geëist. H. wordt verdacht van moord op zijn echtgenote Ingrid van Gantvoort en poging tot doodslag op hun 17-jarige dochter Femke.

Van Gantvoort was neurologe in een ziekenhuis in Den Bosch. Ze werd vorig jaar in de nacht van 29 juli doodgeschoten terwijl ze in bed lag te lezen. De dader vuurde ook drie kogels af op haar dochter, die zwaargewond achterbleef.

De verdachte heeft van het begin af aan ontkend. Toch meent Bos voldoende bewijs tegen hem te hebben. De verklaringen van de dochter zijn daarbij cruciaal. Zij hoorde vlak voor de aanslag haar ouders ruzie maken in de slaapkamer en meende later de schutter te herkennen als haar vader. Uit onderzoek blijkt dat de moord door een bekende moet zijn gepleegd.

Het huwelijk tussen Van Gantvoort en de verdachte liep ten einde en ze maakten geregeld ruzie over geld. De verdachte was op vakantie met zijn vriendin op de dag van de moord. Maar volgens de officier is hij teruggekomen om zijn vrouw van het leven te beroven. Daarbij werd hij betrapt door hun dochter. Van schrik zou hij haar ook hebben beschoten.

De advocaat van de verdachte, F. Schneider, pleitte voor vrijspraak. Hij noemde het politieonderzoek "onprofessioneel en vooringenomen", en stelde in een drieënhalf uur durend pleidooi alle door de officier aangevoerde bewijsmiddelen ter discussie. Aan de verklaringen van de dochter mag volgens hem geen waarde worden toegekend, omdat deze sterk wisselen. De raadsman bestrijdt ook dat het meisje haar vader herkend kan hebben, omdat zij aan één oog blind is en de ruimte onverlicht was.

Volgens de advocaat is het niet ondenkbaar dat de moord op Gantvoort een wraakactie was. Begin jaren negentig werd de neurologe veroordeeld tot dood door schuld nadat ze een medische fout had gemaakt. Ze kreeg geen straf opgelegd. De politie kreeg na de moord een anonieme tip die in die richting wees. Maar die tip zou volgens de advocaat onvoldoende zijn uitgezocht, omdat de politie er al van uitging dat de echtgenoot van Gantvoort de dader was.

De rechtbank doet uitspraak op 7 mei.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Eis van 18 jaar voor moord op neurologe

Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken