Bekijk het origineel

Nieuwe aanhouding in zaak-Andrea Luten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nieuwe aanhouding in zaak-Andrea Luten

2 minuten leestijd

ASSEN - Op verdenking van de moord op de 15-jarige Andrea Luten in 1993 is woensdag een verdachte aangehouden. Dat heeft het openbaar ministerie in Assen gisteren gezegd. Het is de vijfde verdachte in negen jaar.

Betrokkenen bij het onderzoek melden dat het gaat om een 27-jarige man uit Zuidwolde die destijds in Ruinen woonde. Hij was een bekende van Andrea. Justitie wil hier niet op reageren.

Het OM wil ook verder nog geen enkele mededeling doen over de aanhouding en over de verdachte die wordt verhoord. Justitie laat alleen weten dat verder onderzoek in de moordzaak uit 1993 nieuwe gezichtspunten heeft opgeleverd.

Een speurhond van de politie vond het lichaam van de destijds 15-jarige Andrea Luten op 10 mei 1993 in de bossen bij Gijsselte. Ze was gewurgd. De dader moet hebben toegeslagen toen het meisje op de fiets op weg was van haar school in Hoogeveen naar het ouderlijk huis in Ruinen.

De arrestant is de vijfde verdachte van de geruchtmakende moord in negen jaar tijd. In juni 2000 werd het onderzoek naar de onopgeloste moord als zogenaamde "cold case" heropend door de nieuwste DNA-techniek in te zetten. Hiermee zijn al eerder oude moordzaken opgelost. In het nieuwe onderzoek werden de haren die op het lichaam van Andrea zijn gevonden geanalyseerd in het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Het meisje was overigens niet seksueel misbruikt.

De ontknoping in de zaak leek aanvankelijk eind 1993 nabij. Op de legerbasis Seedorf in Duitsland werd een 19-jarige dienstplichtig militair uit Smilde aangehouden. In Assen legde hij zelfs een gedeeltelijke bekentenis af. Hij bleek zijn verhaal uit de duim te zuigen.

In 1998 werd een 28-jarige man uit Meppel vrijgelaten nadat was gebleken dat zijn DNA niet overeenkwam met het DNA-profiel van de haren op het lichaam van het meisje. Hij zou volgens justitie "frappant" veel lijken op een compositietekening van de mogelijke dader, een blonde jongen met bril.

De moeder van Andrea, die een boek schreef over de moord op haar dochter, wil niet op de nieuwe arrestatie reageren. "Ik kan er in verband met het onderzoek helemaal niets over zeggen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nieuwe aanhouding in zaak-Andrea Luten

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken