Bekijk het origineel

Schietpartijen op scholen en universiteiten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schietpartijen op scholen en universiteiten

2 minuten leestijd

In het verleden zijn op onderwijsinstituten vaker mensen neergeschoten, met name in de Verenigde Staten. Een overzicht.

MAART 1996: Een gewapende man dringt een school binnen in het Schotse Dunblane en schiet zestien leerlingen en een docent dood. Daarna slaat hij de hand aan zichzelf.

MAART 1997: Een man schiet op twee scholen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn geweer leeg. Zes kinderen komen om. Een dag later veroordeelt een rechtbank de dader tot de dood.

OKTOBER 1997: Een zestienjarige scholier schiet twee meisjes dood op de Pearl High School in de Amerikaanse plaats Pearl (Mississippi). Een van de meisjes is de ex-vriendin van de dader. Zeven scholieren raken gewond. Voordat de jongen het bloedbad op zijn school aanricht, vermoordt hij thuis zijn moeder door haar de keel door te snijden.

DECEMBER 1997: Een veertienjarige Amerikaanse jongen doodt drie meisjes op de Heath High School in West Paducah (Kentucky). Vijf scholieren raken gewond.

MAART 1998: Twee jongens -van elf en dertien jaar- schieten vier scholieren en een leraar dood op de Westside Middle School in Jonesboro (Arkansas, VS). Negen meisjes en een andere leraar raken gewond.

MEI 1998: Een vijftienjarige jongen opent het vuur op medeleerlingen in de kantine van de Amerikaanse Thurston High School in Springfield (Oregon). Twee leerlingen worden gedood, 22 raken gewond. De nacht voor de schietpartij vermoordt Kipland "Kip" Kinkel zijn beide ouders, oud-leraren van de school.

APRIL 1999: Zwaarbewapende scholieren richten op een middelbare school in de Amerikaanse plaats Littleton (Colorado) een bloedbad aan onder medeleerlingen. Ze schieten twaalf scholieren en een leraar dood. Daarna plegen ze zelfmoord.

DECEMBER 1999: Een 17-jarige jongen schiet op school De Leijgraaff in het Nederlandse Veghel vijf mensen neer wegens erewraak. De vader, die hem tot de schietpartij aanzette, krijgt later negen jaar cel. De schutter wordt tot vijf jaar veroordeeld. Een van de slachtoffers was met het zusje van de dader op vakantie naar Turkije geweest, zonder toestemming van de ouders.

FEBRUARI 2002: In de Duitse plaats Feising bij M√ľnchen worden op een school drie mensen doodgeschoten. De dader is een oud-student die van school is gestuurd.

APRIL 2002: Een bloedbad op een school in Erfurt in het oosten van Duitsland kost achttien mensen het leven. Onder hen is de dader, een oud-leerling die twee keer voor zijn examen was gezakt. Hij schiet zichzelf dood als de politie hem benadert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Schietpartijen op scholen en universiteiten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken