Bekijk het origineel

Zambia verbiedt producten uit Zimbabwe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zambia verbiedt producten uit Zimbabwe

Lokale bedrijfjes gaan over de kop door grootschalige dumpingpraktijken ..

3 minuten leestijd

Zambia stelt voor het eind van deze maand een importverbod in tegen producten uit buurland Zimbabwe. De maatregel is bedoeld om een einde te maken aan de dumping van Zimbabwaanse producten op de Zambiaanse markt.

"Voor het eind van deze maand zullen we met juridische middelen bepaalde importproducten uit Zimbabwe verbieden die onze lokale producenten kapotmaken," zegt landbouwminister Mundia Sikatana.

Naarmate de economische depressie in Zimbabwe dieper wordt, heeft Zambia meer te stellen met een golf van spotgoedkope producten. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Zimbabwaanse munt op de zwarte markt wordt verkocht tegen een prijs die zeven keer lager ligt dan de officiƫle koers. De overwaardering van de Zimbabwaanse munt is een van de gevolgen van de economische en politieke crisis waarin het land van Robert Mugabe verzeild is geraakt.

Sigaretten

De Zambiaanse handelaars profiteren van de situatie door met dollars voor een spotprijs Zimbabwaanse goederen te kopen. De gevolgen van die scheve situatie zijn overduidelijk in de straten van Lusaka: goedkope Zimbabwaanse producten zoals sigaretten en bier hebben de Zambiaanse merken nagenoeg volledig van de rekken en stalletjes doen verdwijnen.

De Zambiaanse bedrijven hebben geen verweer tegen de dumpprijzen. Een Zambiaanse tabaksproducent lanceerde deze week een advertentiecampagne om de consument bang te maken voor Zimbabwaanse producten. "Het is een zware overtreding", zo luidt de advertentie, "om Everest-menthol- en Kingsgate-sigaretten in Zambia te importeren, te kopen of te verkopen zonder de schriftelijke goedkeuring van British American Tobacco (Zambia) Limited." En met een waarschuwing aan het adres van de rokende Zambiaan: "Wie in het bezit is van deze sigaretten zal vervolgd worden met alle middelen die de Zambiaanse wet ter beschikking staan."

Wanhopig dreigement

Het importverbod dat weldra van kracht wordt, is meer dan een wanhopig dreigement. De beslissing van de Zambiaanse regering werd al afgekeurd door de Comesa (Common market for Eastern and Southern Africa), die een vrijhandelszone heeft ingericht die nu al 300 miljoen consumenten telt. Het importverbod gaat in tegen de gemaakte afspraken en is voorbarig, stelt Comesa. "Het verbod doorkruist de resoluties die op de interministeriƫle vergadering van volgende maand in Harare besproken worden", zegt woordvoerder Mweuisi Karako.

Zambia deed onder president Chiluba (1991-1999) volop aan liberalisering en vrijhandel. De Zambiaanse kopermijnen en nog eens 250 andere staatsbedrijven werden verkocht in wat vermoedelijk de grootste privatisering ooit in Afrika was. Maar de zwakke economie was niet opgewassen tegen de concurrentie vanuit Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Levy Mwanawasa, de nieuwe president, hanteert een ander economisch kookboek met een recept dat protectionistische maatregelen bevat. Mwanawasa lijkt vastbesloten de dumpingpraktijken een halt toe te roepen. De Zambiaanse Nationale Boerenbond (ZNFU) en de Vereniging van Zambiaanse Producenten vragen al jaren een einde te maken aan de Zimbabwaanse en Zuid-Afrikaanse import.

Belastingverlagingen

De nieuwe regering voerde sinds haar aantreden begin dit jaar een reeks belastingsverlagingen door om de lokale industrie en de landbouw te stimuleren. De accijnzen op diesel werden gehalveerd tot 30 procent, de bedrijfsvoorheffing werd teruggebracht van 35 tot 25 procent en de belasting op elektriciteit ging naar beneden van 7 tot 5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Zambia verbiedt producten uit Zimbabwe

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken