Bekijk het origineel

Le Pen: Nazi's niet extreem rechts

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Le Pen: Nazi's niet extreem rechts

3 minuten leestijd

PARIJS (AP) - De Franse presidentskandidaat Jean-Marie Le Pen heeft in een interview gisteren met het extreem rechtse dagblad "Présent" verklaard dat de nazi's en de fascististen uit de Tweede Wereldoorlog niet beschouwd kunnen worden als extreem rechtse partijen.

"Het fascisme en het nazisme zijn kinderen van de Franse Revolutie, linkse bewegingen, vóór alles socialisten", aldus Le Pen. Volgens de politicus waren de partijen die in Frankrijk collaboreerden met Hitler de communisten en de socialisten. "Het is dus duidelijk dat wij daar niet bijhoren."

In hetzelfde interview viel Le Pen ook uit tegen de leiders van het Franse episcopaat, dat zich tegen hem heeft gekeerd. "Ze hebben niet gestreden tegen het communisme, noch tegen pornografie en ook niet tegen abortus. Maar tegen Le Pen zijn ze allemaal van de partij."

Op een persconferentie gisteren in het hoofdkantoor van zijn partij, het Front National, zei Le Pen zichzelf "niet racistischer dan Tony Blair" te vinden. Hij doelde op het opvangcentrum Sangatte -op Franse bodem- waar immigranten verblijven die Engeland niet inkomen. "De Engelsen moeten krijgen wat de Engelsen toekomt. Ik denk dat we een speciale trein kunnen maken om de immigranten naar meneer Blair te sturen. Wij moeten ze in Sangatte opvangen, omdat de antiracistische Engelse premier ze liever niet in zijn land ziet verschijnen. Nu zitten wij ermee", lichtte de leider van het Front National toe.

Ook in radio- en televisieuitzendingen sprak Jean-Marie Le Pen krachtige taal over onderwerpen als immigratie en de doodstraf. Zo zou hij het principe van "voorkeur naar nationaliteit" in de grondwet opgenomen willen zien. Verder noemde hij als belangrijke punten in zijn programma afschaffing van het recht op gezinshereniging en een financiële aansporing voor de "Franse geboorte". Daarnaast wil hij de doodstraf weer invoeren "voor de allerergste misdaden."

De onveiligheid en de werkloosheid zijn volgens de extreem rechtse presidentskandidaat te wijten aan de "grootschalige immigratie. We worden langzaamaan overspoeld door de massa uit de derde wereld, terwijl we de mensen uit eigen land niet eens allemaal aan werk kunnen helpen", zei Le Pen. "In hun eigen land, in Frankrijk, hebben de Fransen meer rechten dan anderen. Buitenlanders die zich niet goed voelen in ons land, verzoek ik terug te keren naar hun eigen land." Op de vraag of de islam een probleem heeft, antwoordde de politicus onbeschroomd "Ja natuurlijk." Eén Frans radiostation heeft besloten een interview met Le Pen, dat gepland stond voor aanstaande maandag, niet uit te zenden.

Na zijn verrassende winst in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is de steun aan Le Pen in de laatste peilingen gedaald: 15 procent van de Fransen ziet hem graag een belangrijke rol spelen in de toekomst van hun land. De waardering voor zijn tegenspeler, de zittende president Jacques Chirac, is inmiddels gestegen tot 52 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

Le Pen: Nazi's niet extreem rechts

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 44 Pagina's

PDF Bekijken