Bekijk het origineel

Claudio Abbado

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Claudio Abbado

2 minuten leestijd

Claudio Abbado nam vorige week afscheid als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Op de website van het radioprogramma A4 wordt ingegaan op de invloed van de Italiaan, die twaalf jaar in Berlijn op de bok stond. "In die twaalf jaar is er een hoop veranderd. Toen Herbert von Karajan (de vorige chef) in 1989 stierf, liet hij de Berliner achter als misschien niet het beste, maar in elk geval wel het meest arrogante orkest van de wereld. Het is de verdienste van Abbado geweest om de volledig verstarde orkestcultuur helemaal open te breken: hij verjongde het orkest ingrijpend, betrok musici actief bij de repetities en bouwde het repertoire -dat onder Karajan meer en meer verschrompeld was- weer tot gezonde proporties uit.

Daarbij ontwikkelde hij een voor de Berliner Philharmoniker geheel nieuwe soort van programmering, waarbij hij grote cyclussen organiseerde rond grote thema's uit literatuur en geschiedenis. Geheel zonder slag of stoot gebeurde dit niet. Niet alle musici konden zich vinden in de actieve deelname die de dirigent verlangde. Sommigen stoorden zich ook mateloos aan Abbado's zwijgzaamheid. Pas nadat de dirigent in verband met maagkanker een tijd uit de roulatie geweest was, sloten de musici de Italiaan in hun hart."

Simon Rattle

Simon Rattle volgt Claudio Abbado op als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker, een van 's werelds beroemdste orkesten. Vorige presenteerde het Duitse orkest de nieuwe seizoensbrochure met het eerste seizoen onder leiding van Rattle. Deze wil het repertoire verbreden met opera, Franse en eigentijdse muziek. De presentatie gaat volgens de Frankfurter Allgemeine gepaard met een agressieve reclamecampagne. Onbegrijpelijk, oordeelt de krant, want een concert van de Berliner Philharmoniker bijwonen kan eigenlijk alleen met een abonnement. Alle abonnementen zijn echter uitverkocht. Gegadigden zouden vier jaar moeten wachten voor ze een seizoen kunnen meemaken.

De eerste optredens van het orkest onder Rattle schijnen succesvol te zijn. Het is wennen voor het orkest, want onder Rattle moet hard en veel gerepeteerd worden. De nieuwe chef staat erop dat de musici nadenken. Volgens de Frankfurter Allgemeine zou hij tijdens een repetitie hebben uitgeroepen: "Denk aan iets als je speelt, het maakt niet uit wat, maar dénk alstublieft!"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Claudio Abbado

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken