Bekijk het origineel

Protesten tegen Le Pen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Protesten tegen Le Pen

2 minuten leestijd

PARIJS - Ten minste 200.000 mensen zijn zaterdag in Franse steden de straat opgegaan om hun woede te tonen over de opkomst van Jean-Marie Le Pe n. De meeste betogers werden in Parijs geteld, maar ook in Grenoble en Marseille gingen duizenden mensen de straat op.

De extreem rechtse politicus wist in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de socialist Lionel Jospin voor te blijven en drong daarmee met de zittende president Jacques Chirac door tot de tweede ronde, die op 5 mei wordt gehouden.

In de hoofdstad gaven beroemdheden als de actrices Isabelle Adjani en Charlotte Gainsbourg acte de présence. Ook de socialistische burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, liep mee.

Ook zondag werd volop betoogd tegen het rechts-extremisme. In Parijs werden twee betogingen gehouden waarop 16.000 mensen afkwamen. De ene bijeenkomst was georganiseerd door Joodse groeperingen en de andere door kunstenaars. De laatste betoging werd onder meer bijgewoond door regisseur Claude Lanzmann. De laatste, maker van de documentaire Shoah (1985), hield een toespraak. "Ik heb een 9,5 uur durende film gemaakt over wat Le Pen een "detail" noemt: de dood van 6 miljoen Joden in gaskamers." Ook de nazi-jager Serge Klarsfeld nam deel aan de protestmanifestatie.

Er is de afgelopen week in Frankrijk dagelijks tegen Le Pen betoogd. De topdag was donderdag, toen ruim 300.000 mensen protesteerden. De verwachting is dat de protesten woensdag 1 mei een climax zullen bereiken, wanneer ook aanhangers van Le Pen de straat opgaan in een traditioneel eerbetoon aan Jeanne d'Arc, die ze als hun beschermvrouwe beschouwen.

Ongeveer zestig organisaties, waaronder de Communistische Partij, de Bond voor Mensenrechten, het vakverbond CGT en scholierenbonden, hadden zich achter de demonstraties van zaterdag geschaard. In Parijs waren ongeveer 2000 agenten op de been gebracht, maar het protest verliep vreedzaam.

Volgens een opiniepeiling kan de Franse president Chirac op 5 mei tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezing rekenen op 81 procent van de stemmen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Protesten tegen Le Pen

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken