Bekijk het origineel

Drie bruinvissen op Zeeuwse stranden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Drie bruinvissen op Zeeuwse stranden

2 minuten leestijd

MIDDELBURG (ANP) - Het afgelopen weekeinde zijn op de Zeeuwse stranden drie dode bruinvissen aangespoeld. De kleine dolfijnen lagen bij Renesse, Ouddorp en Koudekerke. Volgens kenners zijn de dieren één à twee jaar oud.

De bruinvis is de kleinste dolfijnensoort ter wereld en leeft in de Noordelijke zeeën. Jaarlijks stranden ongeveer dertig bruinvissen op de Nederlandse kust, daarvan overleven er gemiddeld drie. Waarom in enkele dagen drie van deze zoogdieren aanspoelden, is nog onduidelijk. De kadavers zijn voor onderzoek overgebracht naar Naturalis in Leiden.

Heel veel bruinvissen in de Noordzee en de Baltische Zee komen om door visnetten. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) raken in de Noordzee jaarlijks meer dan 7000 bruinvissen verstrikt in visnetten. Het heeft een plan opgesteld om de dieren beter te beschermen.

De natuurbeschermingsorganisatie heeft de ministers van Visserij in Europa opgeroepen de visvangst in gebieden waar vaak bruinvissen worden gevangen, stop te zetten. Ook wil zij dat in de visnetten doosjes komen die met piepgeluiden de dolfijnen wegjagen.

In 1994 is de laatste telling van bruinvissen gehouden. De schatting was dat er toen in de Noordzee ongeveer 267.000 tot 465.000 bruinvissen rondzwommen en in de Baltische Zee nog maar een kleine 600. Het is onbekend hoeveel dieren er nu nog zijn. Als er geen maatregelen komen om het vangen van bruinvissen terug te dringen, zal de dolfijn in de Noordzee uitsterven, zegt het Wereld Natuur Fonds.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Drie bruinvissen op Zeeuwse stranden

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken