Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Deur naar toekomst staat open"

Evangelische Omroep belegt eerste Nederland-Zingtdag

4 minuten leestijd

UTRECHT - "Als kind van God heb je een uitzicht waar nooit een einde aan komt." Dit zei presentatrice Dineke Verschoor van de Evangelische Omroep zaterdag tijdens de eerste Nederland-Zingtdag. Deze dag is een vervanging voor de in het verleden gehouden EO-Familiedag en de Muzikale-Fruitmanddagen.

"De dag van je leven" luidde het thema van de dag. Tussen de vele liederen door kwamen in diverse blokken verschillende aspecten van het leven aan de orde, zoals vreugde, zorgen, verdriet en geloven. Tijdens ieder blok kwam een gast aan het woord die over dat onderwerp iets meedeelde uit zijn of haar leven. Zo sprak de 84-jarige dichteres Nel Benschop over haar dichterschap. "Ik wil niet leven om slechts te ontvangen."

Ds. P. Vermaat, een van de meditatoren, sprak over Psalm 16. "Er zijn slagen in een mensenleven, daar kun je je niet tegen verweren. Als God aan mijn rechterhand is, dan is Hij mijn Schild voor de kwetsbaarste stukken van mijn leven. Soms is een lied een schild voor je. Mijn leven krijgt een raam in de deur van de kerk. De toekomst is niet afgeschreven, maar wacht en wenkt in Christus' naam. Al kom ik in een donker huis, dit raam doorzie ik langs het kruis. De zwartste dag wordt de eerste dag van de rest van je leven."

"Dit is de dag die de Heere gemaakt heeft", aldus ds. A. van der Veer, die de opening en sluiting van de dag verzorgde. "Wat is de dag van je leven?" vroeg Dineke Verschoor. Is dat de dag dat je tot geloof kwam? Of de dag van de geboorte van je eerste kind? Of de dag waarop je je vriend of vriendin ontmoette? Bij al deze onderwerpen kun je je niet stilhouden. En toch is het pas de voorpret. Je weet niet wat erna komt. Het mooie is dat je daar helemaal niet aan denkt. De deur naar de toekomst staat open. Er zijn ongekende mogelijkheden. Onbewust speelt dat mee in je opgetogenheid. Dit worden mijlpalen in ons leven. Maar het zijn momentopnamen. Ze zijn dus eindig. Als kind van God heb je inderdaad een uitzicht waar nooit een einde aan komt."

Mensen met heel diverse achtergronden traden op als spreker. Zo waren er de verhalen van een moeder, die vier kinderen door de dood had verloren en dat van een heroïnehoertje dat in haar diepe nood tot God roept en zegt: "Op dat moment voelde ik een kracht in me komen om van de drugs af te komen. God bestaat!" Voor hen die daar behoefte aan hadden, bestond de mogelijkheid gebruik te maken van de pastorale nazorg. "De meest gestelde vragen aan de nazorg betreffen eenzaamheid", zegt een commentator.

Veel zang begeleidde de verschillende onderwerpen. In het kader van de aanstaande Koninginnedag werden er veel Oranjeliederen gezongen. De nieuwe burgemeester van Ede, R. C. Robbertsen, gaf een toelichting hierbij. "Dat is een dag van eenheid en verbondenheid. Vrede is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we blijvend aan werken. Herdenking aan en herinnering van de oorlog moeten blijven. Koninginnedag is de dag die de zo gewenste eenheid uitstraalt."

De Nederland-Zingtdag trok zo'n 6500 mensen. Ds. A. van der Veer lichtte de opzet toe. "Deze dag is opgezet als een gewone dag met een dubbel doel. Het is een levensdag. Na deze dag komt een andere waar geen nacht meer zal zijn. Wat is het fijn als wij Jezus Christus kennen. Zijn wij wedergeboren? Zij wij van Christus? Dan komt er een tweede dag, zonder verdriet."

De nadruk lag zaterdag op de samenzang. Het blijft volgens de organisatie een dag van het geestelijke lied. Het grote probleem was altijd om mensen van 2 tot 90 jaar te boeien. "Die spreiding was te breed. Nu zijn er meer dagen met een betere spreiding. Het was altijd moeilijk de 25+-ers te krijgen. Dat is met deze dag wel gelukt. We hadden gemikt op zo'n 6000 mensen."

De EO organiseert dit jaar drie in plaats van twee grote landelijke dagen. De andere twee dagen zijn de EO-Jongerendag op 8 juni en de Gezinsdag op 31 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken