Bekijk het origineel

Ethiopië weert leden VN-missie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ethiopië weert leden VN-missie

1 minuut leestijd

ADDIS ABEBA (ANP) - Ethiopië heeft zaterdagmorgen de grenzen gesloten voor leden van de VN-missie die op een wapenstilstand tussen dat land en Eritrea toezien, zo heeft de BBC zaterdag bericht.

Ongeveer 4200 medewerkers van de Verenigde Naties zien sinds november 2000 in een speciale grenszone toe op de wapenstilstandslijn langs de 1000 kilometer lange grens tussen Ethiopië en Eritrea. De meeste VN-blauwhelmen komen uit India, Kenia en Jordanië. In de beginfase maakten ook Nederlandse militairen deel uit van deze "Unmee" (VN-missie Ethiopië/Eritrea), die mede een einde maakte aan een bloedige grensoorlog.

Eerder deze maand maakte het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag bekend hoe de omstreden grens moet lopen. Beide partijen hadden vooraf beloofd zich naar het oordeel van dat hof te voegen. Het besluit wordt evenwel door de partijen verschillend uitgelegd. Beide claimen gelijk te hebben gekregen.

Het besluit van Addis Abeba om geen Unmee-personeel toe te laten is waarschijnlijk een waarschuwing aan het adres van de VN. De Unmee heeft pas journalisten meegenomen van de Eritrese hoofdstad Asmara naar Badme, dat door Ethiopië wordt bestuurd. Dat is volgens het Ethiopische ministerie van Defensie in strijd met de afspraken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Ethiopië weert leden VN-missie

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken