Bekijk het origineel

Christine Kamp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Christine Kamp

2 minuten leestijd

Opnieuw doet Christine Kamp (1966), organiste van de Grote Kerk te Weesp, van zich horen. Hoge ogen gooit ze met haar vertolking van de complete orgelwerken van Vierne vanuit Toulouse en Rouen. Eveneens van het label Festivo ligt er nu een schijfje waarop de Vierde Sonate van Joseph Rheinberger, vijf deeltjes uit de tien karakterstukken van de onbekende Richard Bartmuss en de twee enige orgelwerken van Julius Reubke (een Trio en de 94e psalmsonate) tot klinken komen.

Hoewel ik niet snel in vuur en vlam raak van het oeuvre van Rheinberger weet Christine Kamp met haar vertolking van Rheinbergers "Pelgrimspsalm" (Tonus Peregrinus), zoals deze vierde sonate wel genoemd wordt, te boeien.

Bartmuss (1859-1910) is een vergeten componist. Zijn Zehn Charakterstücke staan voor een deel in de traditie van Beethoven, Mendelssohn en Brahms en een beetje Bach. Nummer tien, "Auferstehungsmorgen", is een prachtige programmatische schildering van de paasmorgenop bijbelteksten uit Matthéüs 27, 28 en 1 Korinthe 15. Christine Kamp maakt duidelijk dat Bartmuss wat te vertellen heeft.

De consequente driestemmigheid en de strenge vorm kenmerken het bescheiden Trio van Reubke. Deze strengheid is in zijn 94e Psalm niet meer terug te vinden. Dit kolossale, ruim 25 minuten durende werk, is het voor mij onbetwiste hoogtepunt van deze cd. Christine Kamp zet het met gloed en verve neer. In technisch opzicht heeft ze er geen enkele moeite mee. Feilloos en met geraffineerde registraties klaart ze deze gigantische klus, die een pendant mag heten van Liszts "Ad nos ad salutarem undam".

De orgelklanken komen uit het Roemeense Sibiu, vroeger Hermannstadt geheten. Achter een historisch front uit 1672 (Johann Vest), bouwde de firma Sauer in 1915 een groot vierklaviers orgel van bijna tachtig stemmen. De Duitse oriëntatie op de Barok, de Orgelbewegung, liet dit instrument niet onaangetast. In 1997 werd het gerestaureerd naar de oorspronkelijke situatie door de firma Christian Scheffler, bekend van diens opzienbarende restauratie van het Sauer-orgel in de Thomaskirche te Leipzig. In Sibiu staat weer een zeer indrukwekkend klinkend Sauer-instrument. Het meertalige tekstboekje bij de cd geeft voortreffelijk uitleg geeft over werken en orgel.

N.a.v. "Christine Kamp, Sauer-orgel Hermannstadt (Sibiu), Roemenië; werken van Rheinberger, Bartmuss en Reubke"; Festivo 6951.852; 19,75.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Christine Kamp

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken