Bekijk het origineel

Minister bemoeit zich met luchtvaartruzie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minister bemoeit zich met luchtvaartruzie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) doet deze week een poging om de luchtvaartruzie tussen Nederland en Rusland op te lossen. Deze week ontbiedt zij de Russische ambassadeur.

Een datum voor de ontmoeting staat nog niet vast, aldus het ministerie gisteren. De bemiddelingspoging van de minister lijkt bij voorbaat gedoemd te mislukken. Netelenbos heeft al gezegd geen concessies te zullen doen. "Wij zijn niet van plan zeer lawaaiige vliegtuigen op Schiphol toe te laten", aldus de demissionaire minister.

Volgens Netelenbos blijft Schiphol niet binnen de geluidsnormen als de luchthaven Russische toestellen toelaat. Sinds 1 april heeft de Europese Unie strenge maatregelen tegen geluidsoverlast ingesteld. De Russische luchtvaartautoriteiten hebben vorige week een jaar uitstel van de maatregel gevraagd.

Rusland beschikt over veel oude, lawaaiige vliegtuigen en wordt daarom hard getroffen door de nieuwe geluidsnormen. Als sanctie heeft Rusland het aantal vluchten van KLM op Sint-Petersburg laten terugbrengen van zeven tot drie per week.

Een Nederlandse poging om de impasse te doorbreken, is vorige week mislukt. Een missie naar Moskou van de ministeries van Verkeer en Buitenlandse Zaken leidde niet tot overeenstemming met de Russische luchtvaartautoriteiten. Die zeggen dat Rusland tegenmaatregelen mag nemen nu Russische vliegtuigmaatschappijen niet meer op Europa mogen vliegen.

Alle EU-landen moeten afzonderlijk een akkoord met Rusland sluiten om de luchtvaartrel bij te leggen. De ingestelde vermindering van het aantal KLM-vuchten op Sint-Petersburg is in strijd met de luchtvaartverdragen tussen Nederland en Rusland. KLM mengt zich niet in de onderhandelingen. De maatschappij loopt veel inkomsten mis door de Russische maatregelen. Passagiers moeten worden overgeboekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Minister bemoeit zich met luchtvaartruzie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken