Bekijk het origineel

Bolkestein wil meer fiscale harmonisatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bolkestein wil meer fiscale harmonisatie

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt en Belastingen) dringt aan op harmonisatie van de regels in de sfeer van de vennootschapsbelasting. Hij wijst erop dat dergelijke aanpassingen belangrijke voordelen opleveren voor het internationaal opererende bedrijfsleven.

"Zonder vastberaden actie op dit punt zal de EU niet de doelstelling halen om uit te groeien tot de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld", waarschuwde de Nederlandse vertegenwoordiger in het team van voorzitter Prodi gisteren op een conferentie in Brussel. De regeringsleiders van de vijftien lidstaten hebben de door hem naar voren gebrachte ambitie, die in 2010 moet zijn gerealiseerd, vastgelegd tijdens hun top van Lissabon, in maart 2000.

Door het bestaan van verschillende systemen van heffingen over de winst worden ondernemingen die in meerdere landen van de Unie activiteiten ontplooien geconfronteerd met extra kosten en met soms een dubbele aanslag. De Commissie streeft ernaar de grondslag voor afdracht aan de fiscus te uniformeren, zodat de berekening van het bedrag waarover een bepaald percentage verschuldigd is, overal op dezelfde wijze plaatsvindt. Deskundigen praten in Brussel gedurende twee dagen met elkaar over deze plannen.

Die houden onder andere in dat de inkomsten van alle onderdelen van een multinational kunnen worden opgeteld en onder één regime vallen. Daardoor treden er bijvoorbeeld niet langer fiscale effecten op als gevolg van interne, grensoverschrijdende transacties binnen een concern.

Bolkestein benadrukte dat de ideeën van de Commissie niet indruisen tegen de subsidiariteitsgedachte met betrekking tot de tarieven. De bevoegdheid om de hoogte daarvan vast te stellen, blijft berusten bij de afzonderlijke overheden.

Vooral van de zijde van Groot-Brittannië bestaan bezwaren tegen bemoeienis van Europa met de belastingwetgeving in de individuele lidstaten. Londen beschouwt dat als een ongewenste inbreuk op de nationale soevereiniteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bolkestein wil meer fiscale harmonisatie

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 april 2002

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken