Bekijk het origineel

Mooiste ei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mooiste ei

4 minuten leestijd

Het ijzersterke duo Hans de Beer en Burny Bos presenteert een prentenboek waarvan de moraal is dat niemand zich boven de ander mag verheffen. Kip Florrie namelijk heeft groene veren en denkt dat zij daarom de mooiste en de beste kip is. Tot Harry Haan, die eigenlijk van alle kippen houdt, een wedstrijd uitschrijft. Wie het mooiste ei legt, is de beste kip. Als Florrie uit alle eieren haar eigen ei toch niet kan vinden, en zelfs alle uitgebroede kuikens op elkaar lijken, zegt ze iets verstandigs. "Ei-ei-eigenlijk zijn we allemaal gelijk." Achter in het boek zit een knutselverrassing.

N.a.v. "Wie legt het mooiste ei?", door Burny Bos en Hans de Beer; uitg. De Vier windstreken, Voorschoten, 2002; ISBN 90 5579 664 6; 24 blz.; 10,-.

Verhuizen

Het hartveroverende hamstertje Lola, bekend van onder andere "Lieve woordjes", "Jij bent mijn lieve schattebout", "Ik wil een kusje" en "Ik ben lief", gaat verhuizen en moet wennen aan het nieuwe huis dat haar huis nog niet is. Ze helpt een beetje van de wal in de sloot, maar als ze merkt dat papa en mam heel moe zijn, verwent ze met een knuffel en daarna slaapt ze als een roos in het grote bed in haar nieuwe kamer. Zowel tekst als tekeningen zijn vertederend.

N.a.v. "Lola gaat verhuizen", door Carl Norac & Claude K. Dubois; uitg. Gottmer, Haarlem, 2002; ISBN 90 257 3441 3; 28 blz.; 7,25.

Kuikentjes weg

Dottie de kip heeft maar liefst zes kuikentjes, maar als Dottie honger heeft en naar buiten loopt om te kijken of de boer al voer heeft gestrooid, zijn opeens haar kuikens verdwenen. Eentje huppelt achter de biggetjes, eentje denkt dat ze een eendje is. Ze vindt een kuiken naast het kalfje en de roodborst vindt eindelijk het allerlaatste kippenkindje bij het hok, waar het al die tijd heeft gezeten. "Dottie's kuikens" is een vervolg op "Dottie's eieren". Het kleurige en vrij abstract getekende kijk- en voorleesboek is heel geschikt voor kleintjes.

N.a.v. "Dottie's kuikens", door July Sykes & Jane Chapman; uitg. Lemniscaat, Rotterdam, 2002; ISBN 90 5637 397 8; 28 blz.; 12,50.

Gevorderden

John A. Rowe maakt prentenboeken voor gevorderden. Ook in "Verschrikkelijke Victor" zijn de teksten literair en de tekeningen zeer kunstzinnig. Het draakje Victor moet steeds niezen. Hij veroorzaakt bij elke nies een brandje en steekt de kleren van andere dieren in brand. De uil geeft hem stelten, zodat het gras niet in zijn neus kietelt. Gelukkig groeit Victor snel, want een draak op stelten is ook niet alles. Opvallend fraai vormgegeven.

N.a.v."Verschrikkelijke Victor", door John A. Rowe; uitg. De Vier Windstreken, Voorschoten, 2001; ISBN 90 5579 603 4; 32 blz.; 12,25.

Cowboymeisje

Tony Ross kan zijn eigen prentenboeken onderhand niet meer tellen, ze verschijnen in sneltreinvaart en verraden de hand van de meester. Zeer doordachte tekeningen vertellen het verhaal van een meisje dat niet braaf wil zijn. Ze wil cowboy worden. Ze houdt niet van netjes doen of schone was. Ze wil met een touw achter wilde paarden aan en het vee bijeendrijven. Ze zet de hoed van haar vader op. Haar vader strijkt zijn hoed, waarvan zij de randen omhooggebogen heeft, weer keurig recht. Maar op de laatste bladzijde gaat hij toch met haar mee, je ziet zijn mobiele telefoon, zijn overhemd, zijn vulpen en zijn oude hoed door de lucht vliegen. Hoe langer je de tekeningen bekijkt, hoe meer humor je ontdekt.

N.a.v. "Ik wil een cowboymeisje zijn", door Tony Ross & Jeanne Willis; uitg. Sjaloom, Amsterdam, 2001; ISBN 90 6249 392 0; 28 blz.; 10,85.

Beugelbekkie

Het varken Pieter heeft een beugel en rode stekeltjes. Als hij op stap gaat heeft hij van alles bij zich. Zijn beugeldoosje, een tube haargel en een zak zuurtjes. Abstracte en kleurige tekeningen in combinatie met (te) stoere teksten vertellen hoe Pieter een enorme krokodil tegenkomt, die wel zin heeft in een varkentje. Pieter geeft zijn beugel, zijn zuurtjes en zijn gel om de kaken van de hongerige krokodil te omzeilen. Net op tijd struikelt hij over een krokodillenei. De komst van de babykrokodil redt Pieter. Hij sluit zelfs vriendschap met zijn vijand.

N.a.v. "Pieter en de kwestie met de beugel", door Jutta Langreuter en Jutta B├╝cker; uitg. Forte Uitgevers, Hoogland, 2001; ISBN 90 5877 088 5; 30 blz.; 11,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Mooiste ei

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken