Bekijk het origineel

Verstoorde harmonie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verstoorde harmonie

4 minuten leestijd

Van de vier jaargetijden, waarvan ieder op zich zijn eigen kenmerken heeft, is de lente of het voorjaar wel bijzonder aantrekkelijk. We zien alles in de natuur weer tot leven komen. Wat kunnen we genieten van de bloesems aan de bomen. Of van het uitzicht op het weidse polderlandschap, met in onze omgeving de groene weilanden, omringd door brede watergangen, waarin eenden en meerkoeten zich vertonen met een aantal kuikens.

Dit kan een vredig en harmonieus schouwspel zijn. Als we daar stil naar kijken, krijgen we indrukken van het nooit te bevatten wonder van de schepping en hoe God daarin alles zijn tijd en plaats heeft gegeven. Gelukkig kunnen wij als mensen daar niets aan veranderen en worden we, ondanks alles wat technisch mogelijk is, dagelijks stilgezet bij onze afhankelijkheid.

Bij de dieren kan het harmonieuze schouwspel snel verstoord zijn, doordat er een aanval wordt gedaan op het dobberende jonge leven door een reiger, kraai of ander roofgedierte, waardoor het aantal jonge diertjes in enkele dagen af kan nemen tot een enkeling of totaal verdwijnt.

Het is een schouwspel waar we ons behoorlijk over op kunnen winden. Velen zijn dan ook bereid er veel aan te doen om dit te voorkomen of de situatie te verbeteren. Terwijl het aan ons voorbijgaat dat we niet zelden zelf de oorzaak zijn van de ontwrichting in de natuur.

Ik hoef dan alleen maar de jachtwet te noemen, waardoor het aantal roofdieren als kraaien en vossen vrij spel krijgt en daarmee alle inzet van weidevogelbeheer verstoort. Vervolgens schrijft men allerlei artikelen, waarin de zorg wordt uitgesproken over de ontwikkeling van de natuur en het aantal weidevogels. Als we dit overdenken en de inzet zien van de moederdieren voor hun kroost, kunnen wij dan niet veel leren vanuit de dierenwereld? Ook wij zijn bereid te vechten voor ons bestaan. Staat daarbij ons gezin niet voorop? En wordt de harmonie niet vaak verstoord, doordat daar zoveel aanvallen op worden gedaan, die haaks staan op wat wij als reformatorisch volksdeel hoog in het vaandel hebben?

Steeds meer zien we dat welvaart en welzijn aan elkaar worden gekoppeld om daardoor een harmonieuze samenleving tot stand te brengen. Nu is het op zich niet verkeerd om te streven naar een samenleving waar verdraagzaamheid en daardoor een goede harmonie ontstaat. Zien we echter als resultaat niet het tegenovergestelde en is de harmonie niet dikwijls verstoord in vele gezinnen en allerlei andere verbanden? Terwijl wij, als mensen, toch altijd hunkeren naar geborgenheid in het gezin en de samenleving, waar we met elkaar deel van uitmaken. Is dit ook niet de taak van de overheid om zich daarvoor in te zetten?

Voordat we het weten is de harmonie verstoord, doordat er een aanval op wordt gedaan, zoals bij het jonge leven in de dierenwereld. Is het dan niet nodig dat we ons dagelijks opnieuw afvragen wat de oorzaak is van zoveel vormen van disharmonie? Slaan we de Bijbel open, dan leert Genesis 3 ons waar we de oorzaak moeten zoeken. Bij onszelf, onze opstand tegen God, het zelf heer en meester willen zijn. En hoe is onze verhouding naar onze naasten? Is dat ook niet vaak een beeld van disharmonie?

Nu zal op aarde nooit meer de harmonie hersteld worden, zoals voor onze opstand tegen God. Het gevolg is dat het ganse schepsel zucht. In Genesis 3:15 worden we echter gewezen op het wonder van Christus' komst. Is dat niet ten diepste de oorzaak waardoor het nog weer elk jaar lente wordt en er weer nieuw leven ontstaat, zij het in een harmonie waar veel aan mankeert. Dan is het de vraag voor ons allen: Is dat wonder wel eens het Wonder in ons leven geworden? Dan begrijpen we er ook niets* van dat mens en dier zuchten in deze door de zonden gebroken schepping.

J. Slingerland, bestuurder op gebied van landbouw en natuur uit Berkenwoude

* 'T WAS ANDERS

In deze zin staat ”niets” in plaats van ”iets”. De zin moet luiden: Dan begrijpen we er ook iets van dat mens en dier zuchten in deze door de zonden gebroken schepping.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Verstoorde harmonie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken