Bekijk het origineel

VN overwegen ontbinding Jenin-missie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN overwegen ontbinding Jenin-missie

Kabinet Israël weigert medewerking

3 minuten leestijd

JERUZALEM/NEW YORK - Het doorgaan van het VN-onderzoek naar het optreden van het Israëlische leger in het Palestijnse vluchtelingenkamp in Jenin is uiterst onzeker geworden. De plaatsvervanger van secretaris-generaal Kofi Annan, Kieran Prendergast, zei dat Annan overweegt de onderzoekscommissie te ontbinden.

Het Israëlische veiligheidskabinet besloot geen medewerking te verlenen aan het onderzoek zolang de VN niet tegemoetkomen aan zes eisen met betrekking tot het mandaat en de samenstelling van de commissie, die sinds vorige week zaterdag in Genève op toestemming van de Israëlische autoriteiten wacht. Israël wil onder andere zelf bepalen wie door de VN-missie worden gehoord. Ook zouden militairen en overheidsfunctionarissen vrijgesteld moeten worden van vervolging.

Prendergast zei dat een "grondig, geloofwaardig en evenwichtig verslag" over de gang van zaken in het vluchtelingenkamp Jenin "zonder de samenwerking van de Israëlische regering niet mogelijk is." Hij wees vervolgens op het kabinetsbesluit en zei dat de problemen kennelijk "niet spoedig kunnen worden opgelost." Gezien die ontwikkeling "is de secretaris-generaal geneigd het team te ontbinden."

Prendergast merkte verder op dat de ontwikkelingen snel gaan en dat het met iedere dag die verloopt moeilijker wordt om vast te stellen wat er is gebeurd.

Annan benadrukte eerder dat de VN er alles aan hebben gedaan om de Israëlische bezwaren te ondervangen. Verdere concessies zijn uitgesloten, meldde Annan.

Diplomaten zeiden dat het nu aan de Veiligheidsraad is om zich te uiten over voortzetting van de missie of opheffing. De verwachting was dat de kwestie vanmiddag opnieuw aan de orde zou komen. Syrië heeft een ontwerpresolutie ingediend namens de Arabische landen. Volgens de Egyptische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ahmed Aboul Gheit, is de strekking van de ontwerpresolutie dat de weigering van Israël om het VN-te am toe te laten "laat zien dat Israël buiten de internationale legaliteit staat."

De commissie zou oorspronkelijk afgelopen zaterdag in Jenin hebben moeten arriveren. Van Israëlische zijde werd de komst van het team echter tegengehouden met het argument dat er geen garanties waren dat het onderzoek zonder enig vooroordeel jegens Israël zou plaatsvinden.

De samenstelling van de commissie viel niet in goede aarde. Minister van Communicatie Reuven Rivlin zei eerder deze week dat de VN-commissie eropuit is om Israël "te pakken en te dwingen dingen te doen waar geen enkel land mee zou instemmen", zoals het ondervragen van soldaten en officieren die aan de gevechten hebben deelgenomen.

Het drie leden tellende team is inmiddels uitgebreid met vijf adviseurs. Het staat onder leiding van de Finse oud-president Martti Ahtisaari.

De Palestijnen willen dat de VN-onderzoekers zo snel mogelijk aan het werk gaan in Jenin. Zij beweren dat Israël de zaken uitstelt omdat het wil verbergen dat het een slachting heeft aangericht in Jenin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

VN overwegen ontbinding Jenin-missie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken