Bekijk het origineel

Onenigheid in EU over visserijplannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onenigheid in EU over visserijplannen

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid zorgt binnen de EU voor irritatie en onenigheid. De Spaanse regering wordt ervan verdacht de presentatie van de plannen door de Europese Commissie tegen te houden.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat die instelling vorige week een besluit zou nemen over de voorstellen. Dat ging niet door na een telefoontje van de Spaanse premier Aznar, die gedurende dit halfjaar als aanvoerder van de Unie fungeert, met voorzitter Prodi.

Thans ligt eurocommissaris De Palacio, eveneens afkomstig uit Spanje, onder vuur. Denemarken beschuldigt haar ervan zich voor het karretje van de politici in Madrid te laten spannen en heeft zelfs aangedrongen op haar aftreden. De Palacio, die in Brussel de portefeuille van Energie en Transport beheert, stuurt binnenkort een brief naar Kopenhagen waarin zij elke vorm van beïnvloeding van haar kant ontkent.

Een woordvoerder van Prodi valt haar bij. "Regeringen kunnen geen instructies geven aan de Commissie", benadrukt hij. Opmerkelijk is dat vorige week het vertrek werd aangekondigd van de directeur-generaal van de afdeling visserij van de Commissie, de Deen Smidt. Dat zou volgens de officiële berichten echter niets te maken hebben met de discussie over de beoogde hervormingen in de betrokken sector.

De beleidsaanpassingen zullen neerkomen op een forse inkrimping van de vloot en een verdere beperking van de vangsthoeveelheden. Met name voor Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië gaan die ingrepen te ver. Eurocommissaris Fischler (Landbouw en Visserij) verklaarde eerder deze week dat hij wat de hoofdlijnen betreft geen water bij de wijn zal doen.

Hij liet weten dat er nog aanvullende analyses nodig zijn en dat de voorstellen, op basis waarvan de ministers van de vijftien EU-landen uiteindelijk beslissingen nemen, waarschijnlijk eind mei zullen verschijnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onenigheid in EU over visserijplannen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken