Bekijk het origineel

Arafat verlaat hoofdkantoor in Ramallah

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arafat verlaat hoofdkantoor in Ramallah

Israëlische leger heft beleg op

2 minuten leestijd

RAMALLAH - De Palestijnse leider Yasser Arafat is vandaag tevoorschijn gekomen uit zijn hoofdkantoor in Ramallah op de Westoever. Hij deed dat nadat het Israëlische leger voor zonsopgang de terugtrekking uit Ramallah had voltooid.

Het leger trok zich terug nadat gisteren zes door Israël gezochte Palestijnen van het hoofdkantoor van Arafat waren overgebracht naar Jericho, waar ze onder bewaking van Amerikaanse en Britse bewaarders zijn geplaatst.

Nu het Israëlische leger is vertrokken, is Arafat voor het eerst sinds december echt vrij om Ramallah te verlaten. Verwacht wordt dat de Palestijnse leider nog een aantal dagen in de stad zal blijven alvorens naar elders af te reizen. Honderden inwoners van Ramallah juichten Arafat toe toen hij naar buiten kwam. Alvorens hij in een auto stapte, maakte Arafat het V-teken en stak zijn duim omhoog. Werklieden maakten een begin met het verwijderen van door de Israëliërs opgeworpen wegversperringen en puin uit de straten rond Arafats hoofdkantoor.

Vijf van de zes naar Jericho overgebrachte Palestijnen zouden betrokken zijn geweest bij de moord op de Israëlische minister van Toerisme Rehavam Ze'evi.

Direct na de aftocht van de Israëlische soldaten verzamelden zich ongeveer 200 gewapende Palestijnen voor het gehavende gebouwencomplex in Ramallah. Zij zagen het vertrek van de Israëliërs als een overwinning van de Palesti jnen. De fundamentalistische beweging Hamas wees het akkoord van Israël en de Palestijnen af en kondigde "voor de komende weken of dagen" nieuwe zelfmoordaanslagen tegen Israëliërs aan. Aanslagen van Hamas hebben in het verleden tientallen inwoners van de Joodse staat het leven gekost.

Arafat haalde in zijn eerste optreden in het openbaar sinds eind maart fel uit naar Israël. Hij noemde de belegering van de Geboortekerk in Bethlehem een misdaad. In de kerk, die is gebouwd op de plaats waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan, zitten behalve geestelijken ook 200 Palestijnen.

Onder hen zijn tientallen gewapende strijders van wie Israël de overgave eist.

Onlangs stond de Israëlische premier, Ariel Sharon, onder sterke internationale druk al toe dat Arafat in Ramallah gesprekken voerde met diplomaten. Uiteindelijk was het de Amerikaanse president, Bush, die een doorbraak wist te forceren met het voorstel de zes door Israël gezochte Palestijnen onder Amerikaans-Brits toezicht te plaatsen.

Zie ook pag. 2 en 6.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Arafat verlaat hoofdkantoor in Ramallah

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken