Bekijk het origineel

Kritiek EU op hogere landbouwsubsidie VS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kritiek EU op hogere landbouwsubsidie VS

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Vanuit de EU klinkt harde kritiek op de plannen van de Verenigde Staten om de subsidies voor de eigen boeren te verhogen. Volgens commissaris Fischler (Landbouw) druisen de voornemens in tegen de beloftes voor een vrijere wereldhandel.

Hij vindt dat de geloofwaardigheid van de Amerikanen binnen de internationale handelsorganisatie, de WTO, op het spel staat. Eind vorig jaar zijn in Doha afspraken gemaakt over een nieuwe ronde van besprekingen die moet resulteren in het verwijderen van allerlei belemmeringen in het verkeer van goederen en diensten. "Daar presenteerden de VS een agenda die compleet tegengesteld is aan de nieuwe landbouwwet", aldus Fischler. Hij zegt niet te kunnen onderhandelen met een partner op basis van alleen wat die zegt en niet wat die zelf doet.

Het toekennen van de extra financiële middelen in de VS is gekoppeld aan de prijzen van de producten. Hoe lager die zijn, hoe meer geld er wordt ontvangen. Europa wil in zijn steunbeleid dat rechtstreekse verband juist steeds verder terugdringen.

"Op het moment dat de ontwikkelde landen accepteren dat subsidies minder dienen te zijn afgestemd op handels- en productieverstorende maatregelen, doen de Amerikanen het omgekeerde", stelt Fischler vast. Hij spreekt verder van een verkeerd signaal aan het adres van de derde wereld, die juist aandringt op het verminderen van de hulp aan de agrarische bevolking in de rijke landen.

De voorstellen moeten nog worden besproken door het Amerikaanse Congres. Na goedkeuring door de volksvertegenwoordigers is vervolgens de handtekening van president Bush nodig.

Vandaag vindt er in Washington topoverleg plaats tussen de VS en de EU. De geschillen tussen beide grootmachten op diverse terreinen van de handel zullen er uitgebreid aan de orde komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kritiek EU op hogere landbouwsubsidie VS

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken