Bekijk het origineel

Dag van de Arbeid wereldprotestdag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dag van de Arbeid wereldprotestdag

2 minuten leestijd

APELDOORN (ANP/RTR) - Op diverse plaatsen in de wereld zijn demonstranten gisteren de straat opgegaan ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. Waar in een ver verleden 1 mei altijd de dag was van parades in communistische landen, wordt de Dag van de Arbeid nu vooral aangegrepen om te protesteren.

Evenals in Frankrijk stond in België 1 mei in het teken van Le Pen. Het Vlaams Blok verwelkomde de opkomst van de Franse politicus en andere rechtse politici in Europa. De partij organiseerde een familiedag in Brugge die 4500 aanhangers trok. Politici van de regeringspartijen riepen op tot eenheid om extreem rechts een halt toe te roepen. In Duitsland hielden ook duizenden neonazi's in een aantal grote steden demonstraties. In Frankfurt am Main en Fürth kwam het tot confrontaties met de politie en ook in Dresden, Berlijn en Ludwigshafen verzamelden zich aanhangers van de extreem rechtse NPD. Tegendemonstraties van tienduizenden mensen verliepen rustig.

Spaanse vakbondsleiders dreigden in Madrid met een staking, tenzij de regering plannen voor de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen schrapt. Zeker 50.000 mensen namen deel aan een vakbondsdemonstratie.

In Griekenland en Turkije betuigden demonstranten steun aan de Palestijnen in hun conflict met Israël.

In Zwitserland verrichtte de politie in Zürich ongeveer honderd aanhoudingen toen er een gewelddadige confrontatie dreigde tussen linkse en rechtse demonstranten na een linkse demonstratie waar geen toestemming voor was gegeven. Veertien demonstranten en één agent raakten gewond.

In Londen werd eveneens gedemonstreerd. Op Trafalgar Square verzamelden zich ongeveer 7000 mensen en luidruchtige demonstranten op fietsen blokkeerden kruispunten in de winkelstraat Oxford Street in Londen.

Activisten in het Australische Sydney grepen 1 mei aan om de aandacht te vestigen op de duizenden asielzoekers, die soms drie jaar in detentie zitten terwijl hun zaak wordt behandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Dag van de Arbeid wereldprotestdag

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken