Bekijk het origineel

Zorgopleidingen onder één dak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zorgopleidingen onder één dak

3 minuten leestijd

Er komt op het terrein van de Vrije Universiteit in Amsterdam één instituut waarin zorgopleidingen op mbo-, hbo- en universitair niveau onderdak krijgen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt. Over twee jaar moet het nieuwe gebouw klaar zijn.

Deze afspraak is gemaakt door de Vrije Universiteit, de hogeschool Inholland en het regionaal opleidingencentrum ROC Asa. Zij hopen op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het verlichten van de personeelstekorten in de zorg. De samenwerking moet het voor studenten gemakkelijker maken door te stromen van de ene opleiding naar de andere.

Geneeskunde

De extra opleidingsplaatsen voor de studie geneeskunde moeten komen bij die universiteiten die nu al zo'n opleiding verzorgen. De commissie-Linschoten, die hiernaar heeft gekeken, vindt het geen goed idee dat de technische universiteiten Twente en Eindhoven ook een opleiding tot basisarts krijgen. Deze twee instellingen moeten zich richten op opleidingen voor nieuwe technisch-medische beroepen, aldus de commissie in haar advies aan minister Hermans van Onderwijs. De bewindsman reageert deze maand op het advies.

Het aantal eerstejaarsstudenten medicijnen zal het komende studiejaar 2400 bedragen. Dat betekent dat er enige honderden artsen meer worden opgeleid dan dit jaar. Naast Enschede en Eindhoven toonde ook de Katholieke Univers iteit Brabant interesse in het verzorgen van een opleiding geneeskunde. Toen Twente een halfjaar geleden het plan lanceerde een dergelijke studie op te zetten, reageerden Hermans en zijn collega Borst van Volksgezondheid enthousiast. De bewindslieden spraken van "interessante en innovatieve gedachten." De commissie-Linschoten denkt daar dus anders over.

Arbeidsmarkt gunstig voor mbo'ers

Recent afgestudeerde mbo'ers zijn over het algemeen tevreden met hun huidige situatie en kijken ook met voldoening terug op hun opleiding. Ruim driekwart van hen zou opnieuw voor dezelfde opleiding kiezen. Slechts 20 procent is op zoek naar (ander) werk.

Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat de Bve Raad heeft laten uitvoeren door het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht. De Bve Raad is de landelijke brancheorganisatie van onderwijsinstellingen voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie.

Landschap

De faculteit techniek van de Hanzehogeschool Groningen heeft een nieuw "studielandschap" in gebruik genomen. Zo'n 350 studenten kunnen er werken aan projecten of opdrachten, ze kunnen op verschillende plekken computers raadplegen, met eigen notebooks inpluggen en ze kunnen brainstormen in een luxe "brain area". Het studielandschap is volgens de hogeschool "trendy" en kleurrijk ingericht.

Acht studenten uit diverse studierichtingen zijn nauw betrokken geweest bij de ideeontwikkeling van het studielandschap. Twee van hen studeren human technology en konden het ontwerp binnen hun studie verder uitwerken. Zij adviseerden over ergonomische aspecten en het gebruik van de ruimte. Door het nieuwe projectgerichte onderwijs is er behoefte aan veel projectruimten. Vanuit die behoefte werden drie voorstellen geschreven. Hieruit kwam een compromisvoorstel, dat de basis vormde voor het uiteindelijke studielandschap. In totaal zijn er 176 inplugpunten voor notebooks, 27 vrije vaste werkplekken met internetaansluiting, 340 zitplaatsen en vier raadpleegstations.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Zorgopleidingen onder één dak

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken