Bekijk het origineel

Dertig doden bij strijd in Colombia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dertig doden bij strijd in Colombia

4 minuten leestijd

BOGOTA (ANP) - Bij gevechten tussen strijders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC en rechtse paramilitairen in de zuidelijke provincie Narineo zijn de afgelopen dagen zeker dertig mensen omgekomen. Dat hebben regionale media in Colombia gisteren gemeld. Volgens gouverneur Realpe Chamorro van Narineo zijn er bij de strijd ongeveer twintig strijders van de FARC en tien paramilitairen van de Verenigde Zelfverdedigingseenheden van Colombia (AUC) omgekomen. Hij zei tegen de radio-omroep Caracol dat de hevigste gevechten plaatshadden in de stad Barbacoas. Inwoners van de regio aan de Stille Oceaan hebben het regeringsleger om bescherming gevraagd. In het noorden van het land in de Caraïbische regio La Guajira is gisteren gevochten tussen leden van de FARC en regeringstroepen. Bij die confrontatie kwamen twee rebellen en twee militairen om.

Vluchtelingen bereiken Engeland via tunnel

LONDEN (DPA) - Een groep van zestig vluchtelingen is erin geslaagd via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. Ze sprongen in het Franse Calais aan boord van een Britse trein en stapten aan de andere kant van de tunnel uit. Op vijf mannen na wist de Britse politie iedereen aan te houden, zo werd gisteren bekendgemaakt. Met grote regelmaat proberen illegale vluchtelingen via de Kanaaltunnel in Groot-Brittannië te komen. Het goederenvervoer over het spoor ondervindt daar ernstige hinder van. Sinds november moesten er 1700 transporten worden geschrapt.

Regering India verwerpt kritiek

NEW DELHI (AP) - De Indiase regering heeft gisteren een verzoenende toon aangeslagen om een kritische motie af te wenden in het Indiase Hogerhuis, de Rajya Sabha. De oppositie wil de regering door middel van de motie veroordelen omdat zij er niet in slaagt het dodelijke geweld tussen hindoes en moslims in te dammen. Geheel onverwacht accepteerde de regering de inhoud van de motie, die is opgesteld door de oppositionele Congrespartij. Volgens de motie heeft de regering haar constitutionele plicht verzaakt om het leven en de eigendommen van moslims te beschermen in de deelstaat Gujarat. De motie eiste dat de regering de slachtoffers helpt.

Doden bij gevechten in Nigeria

ABUJA (AP) - Bewapend met messen en machetes hebben rivaliserende groepen aanhangers van de Nigeriaanse regeringspartij van president Olusegun Obasanjo elkaar tijdens een partijverkiezing bevochten. Volgens de politie en ooggetuigen zijn bij de confrontaties in de noordelijke stad Jos zeker twintig doden gevallen. De verkiezing van partijleiders is stilgelegd. Het leger en de politie zijn in groten getale naar de stad getrokken om de orde te herstellen. Van acht uur 's avonds tot zes uur in de ochtend geldt een uitgaansverbod.

"Persvrijheid onder vuur in 2001"

PARIJS (AP) - In 2001 zijn 31 journalisten tijdens hun werk om het leven gekomen, één minder dan het jaar ervoor. Het aantal journalisten dat werd gearresteerd voor verhoor, verdubbelde echter tot 489. De in Parijs gevestigde organisatie Journalisten zonder Grenzen maakte dat gisteren bekend. Journalisten zonder Grenzen noemt 2001 een hard jaar voor de persvrijheid. "Steeds meer journalisten gingen de gevangenis in voor het veroordelen van geldverduistering en voor kritiek op de overheid of gewoon het uiten van bezorgdheid", aldus het jaarverslag van de organisatie. Journalisten hadden het vooral zwaar in landen met dictatoriale regimes zoals Irak, Syrië, Birma en Saudi-Arabië. "Bijna eenderde van de wereldbevolking woont nog steeds in een land waar persvrijheid eenvoudigweg niet is toegestaan."

Dodental op Djerba gestegen

BERLIJN (DPA/AFP) - Het dodental van de aanslag op een synagoge op het Tunesische eiland Djerba is opgelopen tot negentien. Donderdag bezweek in een ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn een man aan de ernstige brandwonden die hij had opgelopen. Van de negentien slachtoffers van de aanslag op 11 april hebben veertien de Duitse nationaliteit. Acht mensen worden nog in Duitse ziekenhuizen behandeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Dertig doden bij strijd in Colombia

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 3 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken