Bekijk het origineel

Wasdroger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wasdroger

4 minuten leestijd

Een forse regenbui vormt tegenwoordig geen belemmering meer om de was droog te krijgen. Vanuit de wasmachine verdwijnt het wasgoed in een handomdraai in de droger, om er even later niet alleen droog maar ook aangenaam warm en zacht weer uit te komen. Dat voelt beter dan een aanvaring met een rek klamme, kille baddoeken in een smal trapgat.

Stond zo'n vijftien jaar geleden nog maar in een op de vijf Nederlandse huishoudens een wasdroger, nu heeft meer dan de helft van de gezinnen er een in huis gehaald. Dat komt niet doordat het apparaat zo zuinig is, laat een blik op de elektriciteitsrekening zien. Een elektrische droger heeft ruim twee keer zo veel energie nodig om de was te drogen als het de wasmachine kost om dezelfde lading schoon te krijgen. De goedkoopste droger bestaat nog altijd uit wind, zon, een waslijntje en een paar dozijn knijpers.

Die basisvoorwaarden zijn lang niet altijd aanwezig. Zeker in de winter is het een hele klus om het wasgoed droog te krijgen. Vandaar dat aan het begin van de negentiende eeuw in Frankrijk en Engeland diverse apparaten zijn ontwikkeld om binnenshuis te drogen. De machines hebben allemaal een ventilator als belangrijkste onderdeel. Helaas doen ze hun werk maar half.

In 1892 brengt George T. Sampson -een Amerikaanse neger- een aantal belangrijke verbeteringen aan in het concept. Hij vraagt patent aan op zijn vinding, die de basis vormt voor de huidige wasdroger. Sampson maakt een langzaam draaiende trommel die is opgebouwd uit lamellen. Door de openingen komt een luchtcirculatie op gang. Een vuur onder de trommel versnelt het droogproces.

Slurf

De huidige wasdrogers bevatten nog altijd een langzaam roterende trommel, maar het vuur is vervangen door een energieverslindend elektrisch verwarmingselement, dat aangezogen buitenlucht verwarmt. Een ventilator tr ekt de verwarmde lucht door het wasgoed en voert waterdamp af.

De doorsnee wasdroger blaast de gebruikte vochtige, warme lucht door een slang naar buiten. Een condensdroger werkt anders. Een condensor is een metalen voorwerp met een groot oppervlak, gekoeld door de buitenlucht. De vochtige lucht die ermee in aanraking komt, koelt af. Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Het gevolg is dat zich op de buitenkant van de condensor druppels vormen, die vervolgens worden afgevoerd naar een verzamelbak. Luxe uitvoeringen hebben een afvoer, eenvoudiger typen moeten vaak worden geleegd. Vijf kilogram wasgoed, gecentrifugeerd bij 1400 toeren, levert al snel 2,5 liter water op.

Condensdrogers gebruiken iets meer energie dan de exemplaren die een slurf als afvoer hebben. Wel geldt dat je -als de condensdroger binnen staat- die energie weer terugkrijgt in de vorm van warmte: de kachel slaat wat minder vaak aan. Een droger in de schuur of op zolder heeft dat voordeel niet. Een koude ruimte is sowieso af te raden omdat het apparaat dan relatief veel stroom nodig heeft om op temperatuur te komen. Een doorsnee programma brengt de kleding op een temperatuur van 70 graden.

Gas

Het hoge energieverbruik doet fabrikanten naarstig op zoek gaan naar zuinige vernieuwingen. Een daarvan is de met gas verwarmde wasdroger, die al tientallen jaren bestaat maar nu pas begint aan te slaan. De verwarming van de was gebeurt met een gasbrander. Dat kost de helft minder energie dan de omweg via elektriciteit. Veel elektriciteitscentrales wekken stroom op met behulp van warmte, waarbij ongeveer de helft van de energie verloren gaat. De droger zet die stroom opnieuw om in warmte. Omdat de gasdroger veel sneller op temperatuur komt, is het wasgoed ook eerder droog.

Een andere optie is een wasdroger met een warmtepomp. Het apparaat is gedeeltelijk vergelijkbaar met een condensdroger, met het verschil dat de warme, vochtige lucht niet zomaar klakkeloos wordt afgekoeld. De warmte wordt afgegeven aan de aangevoerde lucht die de trommel opwarmt en dat is goed te zien aan de elektriciteitsmeter.

De nieuwste ontwikkeling is nog maar een paar jaar oud. Het Rotterdamse bedrijf Holland Energy Systems heeft een wasdroger ontwikkeld die werkt op zonne-energie. Het apparaat heeft geen trommel, maar bestaat uit een kast waar de kleding keurig naast elkaar in hangt. Een zonnecollector warmt de aangezogen lucht op, waarna het apparaat de warme stroom de kast in blaast. Het apparaat heeft ook een warmtepomp die de gebruikte lucht haar warmte ontneemt en hergebruikt. Bij onvoldoende zon springt een elektrisch verwarmingselement bij.

Wekelijks verschijnt op deze plaats een artikel over een alledaags gebruiksvoorwerp dat niet meer uit de samenleving is weg te denken. Hoe zit het in elkaar en wie heeft het bedacht? De geschiedenis, de werking en het belang ervan staan in deze reeks artikelen centraal. Vorige afleveringen zijn te vinden in de digitale krant, www.refdag.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Wasdroger

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken