Bekijk het origineel

Opta wil discussie over kabeltarieven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opta wil discussie over kabeltarieven

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De concurrentie tussen aanbieders van kabel-tv moet groter worden, zo heeft de post- en telecomtoezichthouder Opta gisteren gemeld. De prijs van kabeltelevisie moet voortaan bestaan uit een vaste abonnementsprijs met daarbovenop extra bedragen voor eventuele aparte diensten.

De Opta verwacht een hogere abonnementsprijs voor het huidige standaardpakket en een lagere kanaalprijs voor programma- en dienstenaanbieders. De prijzen voor onder meer pluspakketten, abonneetelevisie, telefonie en internet zullen lager worden.

Post- en telecomtoezichthouder Opta erkent geen bevoegdheid te hebben om in te grijpen in de concurrentie op kabelnetten. "De Opta wil wel de discussie op gang brengen, omdat de mogelijkheden van de Nederlandse kabelnetten niet ten volle benut worden en de gewenste concurrentie geen volwassen vorm aanneemt", aldus de Opta.

De kabelsector verkeert in een impasse. Op de golven van de euforie over het nieuwe digitale tijdperk hebben veel kabelbedrijven, waaronder het noodlijdende UPC, zich diep in de schulden gestoken. Sinds de digitale zeepbel uit elkaar spatte en het economisch slechter ging, zwoegt de kabelbranche met de vraag: Hoe nu verder?

"Dit is onze bijdrage aan de discussie om uit die impasse te komen. Door een ander model betalen de klanten mee aan investeringen in het netwerk", legt een Opta-woordvoerder uit.

De koepelorganisatie van de Nederlandse kabelbedrijven, Vecai, "verwelkomt de discussie", aldus directeur R. van Esch. "De huidige tariefstructuur is ge├źnt op kabelnetwerk van vroeger, waarbij consumenten alleen radio konden luisteren en televisie kijken." Inmiddels hebben de kabelbedrijven overal glaskabels in de grond gestopt en is internetten en telefoneren via de kabel mogelijk geworden. Van Esch voelt veel voor de tariefstructuur die Opta voorstelt. Een hogere abonnementsprijs voor het huidige standaardpakket biedt kabelbedrijven de kans een deel van hun investeringskosten terug te verdienen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Opta wil discussie over kabeltarieven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken