Bekijk het origineel

Isabella Lily Juliana

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Isabella Lily Juliana

4 minuten leestijd

Prinses Annette, de echtgenote van prins Bernhard junior, is dinsdag in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam van een dochter bevallen. Het tweede kleinkind van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wordt Isabella genoemd. Volgens de gelukkige vader is het een kerngezonde baby van 3750 gram.

De baby gaat voluit Isabella Lily Juliana van Vollenhoven heten. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven werden eerder grootouders via hun zoon prins Maurits en zijn vrouw prinses Marilène, die een jaar geleden de ouders werden van Anna. Inmiddels is Marilène opnieuw in verwachting.

Bernhard en Annette trouwden op 6 en 8 juli 2000 in Utrecht achtereenvolgens voor de wet en in de kerk. Het stel woonde toen al langdurig samen op een woonboot in Amsterdam.

Het is niet voor niets dat Bernhard en Annette hun dochter naar prinses Juliana hebben vernoemd. Grootmoeder Juliana is populair bij de Van Vollenhovens. Juliana was de grote stimulans achter het huwelijk van prinses Margriet met de niet-adellijke Pieter van Vollenhoven. Al tijdens zijn verloving met de Oranjeprinses stuitte Pieter op veel weerstand in het hof. Het hof was in twee kampen verdeeld. Prins Bernhard sr. en koningin Beatrix, toen nog prinses, verzetten zich tegen het huwelijk van Margriet met Pieter, in 1967. Koningin Juliana juichte juist een huwelijk van een Oranje met een gewone Nederlander alleen maar toe. Mr. Pieter van Vollenhoven heeft het altijd uitstekend met zijn schoonmoeder kunnen vinden.

Diezelfde schoonmoeder stond er trouwens niet achter dat Pieter sr. zo nodig een titel moest krijgen. Ook zonder titel kom je er wel, luidde haar motto. Hierin werd de vorstin paradoxaal genoeg weer gesteund door het front tegen Pieter en Margriet. Dat wilde evenmin een titel voor de brutale student die het gewaagd had een Oranjeprinses de hand te vragen.

De kinderen van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven kregen allen een niet-erfelijke, persoonlijke prinsentitel, omdat zij mogelijke troonopvolgers zouden kunnen zijn. Hun echtgenotes en kinderen zijn niet van adel. Wel hebben de echtgenotes van prins Maurits en prins Bernhard sinds hun huwelijk de aanspreektitel prinses. De kleinkinderen van Pieter en Margriet gaan titelloos door het leven.

Omdat de naam Von Lippe-Biesterfeld dreigde uit te sterven, kreeg de dochter van Maurits en Marilène, Anna, deze achternaam. Koningin Beatrix heeft daarmee haar zin gekregen. Alleen de kinderen van Maurits en Marilène mogen Von Lippe-Biesterfeld, van Vollenhoven heten. De kinderen van Bernhard en Annette heten daarentegen gewoon Van Vollenhoven.

Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, is de tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Hij is 32 jaar en is internetzakenman. Hij vervult zelden openbare verplichtingen, want hij geeft er de voorkeur aan zijn eigen leven te leiden. Wel verschijnt hij trouw op Koninginnedag, al bleef hij de laatste keer weg omdat hij bij de hoogzwangere Annette wilde blijven.

Hij is nu nog lid van het Koninklijk Huis, net als zijn vrouw, maar dat komt te vervallen als prins Willem-Alexander de troon bestijgt. Bernhards als Annette Sekrève geboren echtgenote werd 18 april 1972 geboren in Den Haag. Ze werkte als psychologe bij de Belastingdienst in Amsterdam, maar is dit jaar begonnen in de zorg voor verstandelijk gehandicapten.

Agenda

Prinses Máxima viert vandaag haar verjaardag.

Mr. Pieter van Vollenhoven opent op 21 mei de nieuwe Brandweeroefenplaats van Amsterdam Airport Schiphol. Hij doet dit in zijn functie van voorzitter van de Raad voor Transportveiligheid.

Prins Willem-Alexander zal op 22 mei in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het eerste deel van de "Geschiedenis van Holland". Bijna veertig historici en andere wetenschappers schetsen in deze uitgave de ontwikkeling van het westelijk deel van het land dat nu wordt gevormd door de provincies Noord- en Zuid-Holland. Het eerste deel behelst de periode tot 1572. In de loop van dit en volgend jaar verschijnen de drie andere delen van de "Geschiedenis van Holland".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Isabella Lily Juliana

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 mei 2002

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken